Nee, het is geen kwestie van warme melk met een paar lepels cacaopoeder. Of het bekende oranje pak kopen, opwarmen en in een mok gieten. Wij vertellen je hoe je wél een lekkere kop dampende chocolademelk kunt maken. Want, wist je dat warme chocolademelk niet hetzelfde is als hot chocolate?

Het is je beste vriend na een lange wandeling en tijdens gezellige winteravonden: warme chocolademelk. Een drankje dat we allemaal kennen, maar in Nederland beginnen koffiespeciaalzaken en barista’s net de stap naar chocoladedranken te zetten. Weet jij hoe je de perfecte chocolademelk maakt? Waarschijnlijk niet. Chocolade-experts Nolda Straatman van Chocinella chocoladeproeverijen en Marika van Santvoort van Moving Cocoa geven tips.

Stap 1: Ga je voor hot chocolate of chocolademelk?

“Chocolademelk bestaat uit cacaopoeder, suiker en melk,” vertelt Straatman. “Hot chocolate maak je van gesmolten chocolade en warme melk. Hot chocolate is wat dikker en machtiger.” Het is aan jou waar je voorkeur naar uitgaat. “Chocoladebrokjes, pastilles en schaafsel geven een betere smaak dan cacaopoeder,” vindt Van Santvoort.

Stap 2: Koop de lekkerste chocolade of cacaopoeder

Wil je de perfecte warme chocolademelk maken – met cacaopoeder, suiker en melk dus – dan is dat best lastig. De meeste cacaopoeders hebben het proces ‘dutching’ ondergaan. “Dat betekent dat de cacao wordt bewerkt met een zout zodat het beter oplosbaar wordt, maar het maakt de smaak ook vlakker,” legt Straatman uit. Het verandert ook de kleur, die wordt meer roodbruin.

Twee regels bij het kiezen van de juiste cacaopoeder:

 1. Kies voor Single Origin Cacao, dan heb je de echte smaak van de cacao te pakken. “Vooral de pastilles zijn hiervoor handig te gebruiken,” tipt Van Santvoort.
 2. Let er op of op de verpakking ‘dutched’ staat, of iets anders over bewerking met zouten.
  Probeer een paar verschillende cacaopoeders uit; door smaken te vergelijken kun je uitzoeken welke je het lekkerst vindt.

Ga je voor een dampende mok hot chocolate, dan gebruik je dus echte chocolade die je laat smelten. Straatman zou in ieder geval niet snel kiezen voor de hippe hotchocspoons. “Zeker als je dit buiten de deur bestelt, wordt de melk vaak niet kokend heet geserveerd. Het gevolg: de chocolade lost niet goed op en de smaak is daardoor bedroevend.” Als je het thuis maakt, kun je de melk natuurlijk wel laten koken. “Toch weet je weinig over de soort en herkomst en smaak van de chocolade. Ik zou er niet voor kiezen,” zegt Straatman eerlijk.

Twee regels bij het kiezen van de juiste chocolade:

 1. Voor hot chocolate kies je chocolade met een cacaopercentage tussen de 60 en 80 procent. Hoe hoger het percentage, hoe meer je de chocolade proeft en hoe gezonder. Je kunt ook pure chocolade mengen met een beetje melkchocolade. Houd je van een sterke cacaosmaak, kies dan een cacaopercentage boven de tachtig procent.
 2. Het percentage zegt overigens niets over de kwaliteit – wat wel? Je kunt een proeverij houden en ontdekken wat jij lekker vindt. Straatman raadt aan om in ieder geval te kiezen voor Single Origin Cacao.

Stap 3: Kies je melk

Chocolademelk zonder melk is, tja, chocolade. Ga je voor de perfecte kop chocolademelk of hot chocolate – en dat gaan we – dan kies je (verse en) volle melk. Wil je plantaardige melk gebruiken, ga dan voor ongezoete amandel- of kokosmelk. Amandelmelk geeft een romige en nootachtige smaak, terwijl je door kokosmelk te gebruiken een vleugje kokos proeft.

Stap 4: Zet de keukenattributen klaar

Om de perfecte warme chocolademelk of hot chocolate te maken, heb je naast de ingrediënten een gasfornuis, pan, pollepel en mok of glas nodig. Een steelpan is fijn om te gebruiken, tipt Van Santvoort. Straatman gebruikt een stalen melkkannetje (die kan ook op het fornuis) voor warme chocolademelk.

Stap 5: Verwarm je chocolademelk met zorg

Bereiding hot chocolate:

Voor één kop hot chocolate heb je zo’n 50 gram chocolade en 200 milliliter melk nodig. Je kunt eventueel nog een zoetmiddel gebruiken, zoals rietsuiker, ahornsiroop of honing of kruiden. De algemene bereiding van de perfecte hot chocolate gaat als volgt: hak de chocolade in kleine stukjes – hoe kleiner, hoe sneller ze smelten. Breng tweederde van de melk op middelhoog vuur in een pan, maar laat het niet koken (dan verbrandt de melk). Begint het aan de zijkanten te schuimen, dan kun je de chocolade en het restant koude melk toevoegen. Let op: chocolade verbrandt bij het maken van hot chocolate al bij 50 graden.

Bereiding warme chocolademelk:

Voor de bereiding van warme chocolademelk houdt Straatman de verhouding 1 op 1 aan als het gaat om suiker (10-12 gram) en cacao (10-12 gram) en 250 milliliter melk. Chocolademelk bereid je als volgt: weeg het cacaopoeder en de suiker af en voeg eerst een klein deel van de koude melk toe. Pak een pollepel en los de vaste delen cacaopoeder op in de melk. Het is oké als het nog niet helemaal is opgelost: zodra je het gaat verwarmen lost het verder op.

3 tips voor de ideale substantie:

1. Voeg voor een wat dikkere en zachte chocolademelk of hot chocolate een eetlepel maïzena per kop toe. Meng in dat geval de maïzena met het resterende deel koude melk en voeg dit toe nadat je de chocolade erbij hebt gedaan.
2. Wil je een schuimige warme chocolademelk of hot chocolate? Plaats je chocolade of cacaopoeder dan in een blender, giet er warme melk overheen en pulseer onmiddellijk tot de melk begint te schuimen.
3. Maak chocolademelk extra romig door een scheutje slagroom toe te voegen tijdens het verwarmen van de melk en cacaopoeder.
4. Tip van Van Santvoort : “vervang melk voor water voor een krachtige en kruidige variant.”

Stap 6: Schenk het in een mok

En dan, in een glas of in een mok? Van Santvoort: “Het voordeel van een glas is dat je de kleur van de chocolademelk goed kunt zien. Daardoor weet je of de verhoudingen tussen de melk en chocolade kloppen. Het mengen doe ik dan ook in een glazen kannetje, maar vervolgens gaat het voor de optimale beleving in een mok.”

Stap 7: Geef je chocolademelk extra smaak

  De perfecte chocolademelk en hot chocolate bestaan voor de één uit simpelheid en voor de ander uit allerlei toeters en bellen. Dit zijn fijne, gezonde variaties:

 • Chai-chocolademelk of hot chocolate, met kruiden zoals kardemom, nootmuskaat, gemalen kruidnagel, chilipoeder
 • Frisse chocolademelk of hot chocolate met sinaasappel: kook een sinaasappelschil mee
 • Scherpe chocolademelk of hot chocolate met (stukjes) gember(siroop) en kardemom
 • Hollandse chocolademelk of hot chocolate met pindakaas: voeg wat pindakaas toe tijdens het verwarmen van de melk (en cacaopoeder)
 • Chocolademelk of hot chocolate met banaan: meng melk, stukjes banaan en chocolade/cacaopoeder in een blender tot een egale massa. Giet het over in een steelpannetje of melkkannetje en verwarm.

En dan, plof je op de bank met een dekentje en warme chocolademelk. Geniet ervan!

Ben je benieuwd hoe je de perfecte pizza maakt? Je leest het hier.