Het heerlijk avondje komt steeds dichterbij. Maar 5 december is niet de enige avond waarop we genieten van pepernoten. Nee, vanaf het moment dat deze lekkernij in de winkel ligt beginnen we met snoepen. Gemiddeld eten we maar liefst één kilo pepernoten per jaar. Dit moet je nog meer weten of het favoriete Sinterklaassnoepgoed.

Om erachter te komen hoeveel pepernoten we gemiddeld per jaar eten, gingen we op onderzoek. Met een rekensom komen we uit op een halve kilo pepernoten per persoon per jaar. En dat is alleen als we pepernoten in de supermarkt kopen. Tel daar een zakje van de HEMA en een flinke hand strooigoed bij op en je komt al snel aan een kilo pepernoten per persoon. Een geliefde snack dus! Daarom in dit artikel nog vier weetjes die je zeker op pakjesavond door wilt vertellen en een paar lekkere recepten van onze lezers:

Pepernoten zijn verslavend

Het is helemaal niet jouw schuld dat je een hele zak kruidnoten in één avond op eet. Het is de schuld van je lichaam! Door het hoge suikergehalte, dat is over het algemeen fructose-glucosestroop en dat onderdrukt de signaalstof leptine. Deze stof stuurt signalen naar je hersenen om te laten weten dat je vol zit en moet stoppen met eten. Door de onderdrukking, krijg je niet het gevoel dat je vol zit en blijf je maar snoepen. Nog meer bewijs nodig dat pepernoten verslavend zijn? Eerder schreven we dit artikel.

Een pepernoot is geen kruidnoot

We zeggen massaal pepernoten, maar eigenlijk bedoelen we kruidnoten. Een pepernoot lijkt meer op taaitaai. Het heeft namelijk een zachte, taaie structuur en wordt gemaakt met roggemeel, honing en anijs. De kruidnoot daarentegen heeft een harde, brosse structuur en wordt gemaakt met tarwemeel, kaneel, nootmuskaat, kruidnagel, gemberpoeder, kardemom en witte peper. Beter bekend als speculaaskruiden. Maar in het woordenboek staat dat kruidnoot een synoniem is voor pepernoot, dus blijf gerust pepernoten zeggen.

Pepernoten zijn een symbool van vruchtbaarheid

De verhalen over de afkomst van de pepernoot verschillen nogal van elkaar. Zo ook het verhaal over de reden dat we met pepernoten strooien. Deze gewoonte kan van Germaanse oorsprong zijn en vruchtbaarheid uitbeelden, omdat het lijkt op een boer die zijn akker bezaait. Dit vruchtbaarheidsritueel werd altijd begin december uitgevoerd. Heel toevallig tegelijk met het Sinterklaasfeest.

Je moet een uur fietsen om pepernoten te verbranden

Wil je genieten van pepernoten en toch een gezonde leefstijl behouden? Dan sport je die calorieën er na 5 december gewoon weer af! Wel een kleine waarschuwing: er gaat aardig wat tijd in zitten. Als je twee handjes kruidnoten eten (zestig gram) krijg je 264 calorieën binnen. Om die te verbranden moet je een klein uur fietsen. Blijf je liever binnen? Dan kan je ook veertig minuten lang de trap op en neer of 75 minuten stofzuigen, dweilen en andere zwaardere huishoudelijke taken uitvoeren.
Loop je liever niet 45 minuten lang de trap op en af, dan kan je ook nog voor de gezondere pepernoot gaan. We vroegen onze lezers naar hun recepten voor ‘de betere pepernoot’ die je zonder schuldgevoel kunt

Lactosevrije pepernoten van Anneliese

Ingrediënten:
120 gram speltmeel | 80 gram amandelmeel | 60 gram kokosbloesemsuiker | 5 tl speculaaskruiden | 5 el kokosolie, vloeibaar| 2 -3 el plantaardige melk (noten-, soja-, rijst- of kokosmelk) | 1/4 tl zout | 5 druppels vanille extract

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 175 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier. Meng het meel (beide soorten) met de suiker, speculaaskruiden en het zout in een kom. Voeg daar de vloeibare kokosolie en de vanille aan toe en het geheel meng goed door elkaar. Voeg vervolgens 1 eetlepel melk aan het deeg toe. Het deeg wordt dan wat plakkeriger zodat je er een mooie bal van kan vormen. Kneed het deeg nog even flink met je handen en vorm er vervolgens kleine balletjes van die je iets platdrukt. Verdeel deze over de bakplaat. Zet het 15 tot 20 minuten in de voorverwarmde oven, totdat de kruidnoten lichtbruin kleuren. Als ze uit de oven komen voelen ze nog wat zacht aan, maar als ze afkoelen worden ze vanzelf knapperig.

De betere pepernoot van Michelle

Ingrediënten:
125 gram amandelmeel | 1 tl bakpoeder | 1 el speculaaskruiden | 4 el kokosolie | 3 el honing | een snufje zout (optioneel)

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 165 graden. Meng de droge ingrediënten in een kom en voeg daarna de kokosolie en honing toe. Kneed het deeg tot een bal en maak er daarna kleine balletjes van. Leg die op de bakplaat en druk ze een beetje plat, zodat ze een pepernoot vorm krijgen. Ze zet de pepernoten 15 tot 20 minuten in de oven en laat ze afkoelen tot ze knapperig zijn.