Sinterklaas is weer in het land! Dat betekent veel pepernoten, chocoladeletters en gevulde speculaas eten. Omdat je misschien toch een beetje op wilt letten wat je hap-slik-weg naar binnen werkt, zetten wij het calorierijkste sinterklaassnoep voor je op een rij. Wat kun je het beste snoepen?

Bij elke lekkernij gaan we uit van een portie van 100 gram. Want zeg nou zelf: niemand laat het toch bij maar één pepernoot.

1. Chocoladeletter

De bekendste traktatie in elke (kinder)schoen: de chocoladeletter. Deze lekkernij staat met stip op nummer één vanwege het hoge aantal calorieën (540!) en de hoeveelheid vet en suiker. De letter bestaat voor meer dan de helft uit verzadigd vet. Een kleine meevaller: van al het snoepgoed zitten hier de meeste vezels in. Een chocoladeletter weegt meestal iets meer dan 100 gram, dus in één keer oppeuzelen betekent nog meer calorieën. Houd het liever bij een stukje…

Vet: 36,9 gram
Koolhydraten: 46,7 gram
Vezels: 7 gram
Eiwitten: 4,8 gram

2. Chocolade kruidnoten

Hartstikke hip is de chocoladekruidnoot, tegenwoordig zijn ze in alles smaken te koop. Deze variant op de ‘gewone’ kruidnoot is onweerstaanbaar lekker en helaas ook een tikje ongezonder. Een portie van 100 gram is goed voor 506 calorieën. Een enorme suikerbom, maar wel een blijvertje!

Vet: 26,5 gram
Koolhydraten: 59,3 gram
Vezels: 3,1 gram
Eiwitten: 5,9 gram

3. Gevulde speculaas

Deze sinterklaassnack is onmisbaar tijdens pakjesavond. Van gevulde speculaas kun je je behoorlijk misselijk eten. Misschien maar goed ook, want deze lekkernij gemaakt van speculaas en amandelspijs (suiker!) levert 481 calorieën. Alleen een klein stukje is al goed voor 120 calorieën.

Vet: 26 gram
Koolhydraten: 52,5 gram
Vezels: 2,1 gram
Eiwitten: 8,2 gram

4. Banketstaaf

Ook de banketstaaf is een behoorlijke caloriebom: 452 om precies te zijn. Een kleine meevaller is dat het bijna alleen gezonde onverzadigde vetten bevat. Ook een pluspunt: in een banketstaaf zitten de meeste eiwitten van al het snoepgoed. Daartegenover staat dan wel weer een heleboel suiker.

Vet: 23 gram
Koolhydraten: 50,5 gram
Vezels: 2,5 gram
Eiwitten: 9,4 gram

5. Kruidnoten

Daar is ie dan: de traditionele kruidnoot. Zeer geliefd om uit te delen (of mee te strooien) en natuurlijk ontzettend lekker. Zonder kruidnoot, geen Sinterklaas. Helaas zitten er in 100 gram kruidnoten wel 442 calorieën. Bijna de helft van de vetten in kruidnoten zijn verzadigde vetten. En verder zit er flink wat suiker in.

Vet: 12,7 gram
Koolhydraten: 75,1 gram
Vezels: 2,2 gram
Eiwitten: 5,6 gram

6. Marsepein

Marsepein is een gemalen goedje van suiker en amandelen. Een echte klassieker met Sinterklaas! In marsepein zitten bijna alleen maar onverzadigde vetten (yes!), maar de hoeveelheid suiker is groot. 100 gram marsepein is goed voor 420 calorieën.

Vet: 15,3 gram
Koolhydraten: 64,2 gram
Vezels: 2,2 gram
Eiwitten: 5,3 gram

7. Taai taai

Dit snoepgoed heet niet voor niets zo, want je moet flink je best doen om een hap te nemen. Dat maakt deze sinterklaassnack met anijssmaak en 353 calorieën, niet minder populair. En er is nog meer goed nieuws: in taai taai zitten vooral langzame koolhydraten en er zit bijna geen vet in.

Vet: 0,9 gram vet
Koolhydraten: 79,9 gram
Vezels: 2,1 gram
Eiwitten: 5,3 gram

8. Borstplaat

Je houdt ervan of je vindt het helemaal niets: borstplaat. Dit ouderwetse snoepgoed bestaat bijna alleen maar uit suiker. Voor de vezels hoef je deze suikerbom niet te kiezen, die zitten er niet in. Er zitten wel minder calorieën in dan de bovenstaande lekkernijen: 347 in totaal. De taai taai en marsepein zijn ondanks de calorieën, wel een stuk gezonder dan de borstplaat.

Vet: 3,1 gram
Koolhydraten: 79 gram
Vezels: 0 gram
Eiwitten: 0,7 gram

9. Pepernoten

Er bestaat nogal vaak verwarring, maar pepernoten zijn toch echt iets anders dan kruidnoten. Deze hoekige brokjes hebben een zachte structuur en bijna dezelfde smaak als taai-taai. De pepernoot is allereerst een stuk gezonder dan de kruidnoot, want er zitten bijna alleen maar onverzadigde vetten in. Het aantal calorieën valt ook mee: 308. Pepernoten zijn dus naast de taai-taai, één van de beste keuzes om te snoepen.

Vet: 1,2 gram
Koolhydraten: 69,5 gram
Vezels: 3,6 gram
Eiwitten: 3 gram

10. Schuimpjes

De vrolijke schuimpjes komen uit de test als het snoepgoed met de minste calorieën. Dat zijn er maar 257 per 100 gram. Een pluspunt is dat er in schuimpjes geen vet zit. De hoofdingrediënten van schuimpjes zijn suiker en gelatine. Voor een sinterklaassnack met meer gezonde voedingsstoffen kun je het beste kiezen voor taai-taai of pepernoten. En onthoud: alles met mate, het blijft natuurlijk snoep.

Vet: 0 gram
Koolhydraten: 60,2 gram
Vezels: 0 gram
Eiwitten: 4,2 gram