Soja is een tegenstrijdig product. Aan de ene kant gekapte bossen, aan de andere kant de overload aan eiwitten en onverzadigde vetten. Naast producten als tofu en tempeh, vind je ook sojamelk in de supermarkt. ‘Gewone’, biologische, zonder suiker of gezoet met stroop. Verdient sojamelk een plek in je boodschappenmand? En zo ja, welke?

Sojamelk wordt, net als de andere sojaproducten, gemaakt van een peulvrucht: de sojaboon. Soja is als onbewerkte variant rijk aan eiwit en onverzadigd vet en bevat ijzer en vitamine B1. Hoewel het een gezond product is, is er al jaren een een discussie over de duurzaamheid van soja. Niet-duurzaam geteelde soja zorgt namelijk voor ontbossing, verwoestijning en erosie, meldt het Voedingscentrum. Wat adviseert diëtist en natuurvoedingsdeskundige Henny de Lint als het gaat om sojadrank?

Wat is gezonde sojamelk?

Henny de Lint, diëtist en natuurvoedingsdeskundige: “Mijn advies: kies een sojadrank die biologisch en ongezoet is. Bij biologische sojamelk weet je in ieder geval zeker dat de soja niet genetisch gemanipuleerd is en er geen kunstmatige aroma’s inzitten. Ook drink je dan een drankje zonder toegevoegde suikers of zoetstoffen. Je kunt zelf een los supplement gebruiken, zoals calcium of B-vitamines. Gaat het om de sojaboon dan zou u beter biologische tofu of tempeh kunnen kiezen. Minder bewerkingen en meer een totaalproduct dat bijvoorbeeld een keer per week bij de warme maaltijd als eiwitbron gebruikt kan worden.”

“Overigens mag sojamelk eigenlijk geen melk heten. Melk komt van koeien, geiten en schapen en bevat calcium, vitamine B2 en B12. Sojadrank is gemaakt van sojabonen en is alleen met betrekking tot de eiwitten een ‘melkvervanger’. Gemiddeld wordt voor een glas (200 ml) 12 gram soja gebruikt. De bonen worden na een proces (pellen, weken, koken, malen, water toevoegen, filteren) verwerkt in een de sojadrank.Fabrikanten stoppen er calcium, B-vitamines en soms ook vitamine D bij. Dat is dus een supplement oplossen in een drank en heeft weinig meer met natuurlijk te maken. Ook bevatten veel sojadranken een zoetmiddel voor de smaak en worden er vaak zout en andere aroma’s toegevoegd.”