Zin om te borrelen, maar niet zin in een vette hap? Laat de borrelnootjes, chips en bitterballen dan links liggen en duik de keuken in met deze supersimpele recepten. Binnen een kwartier staan deze gezonde borrelhapjes op tafel.

Griekse nacho’s

Bij nacho’s denk je waarschijnlijk aan een Mexicaanse vette hap met gesmolten kaas, tomaat en guacamole. Dat kan anders! Maak eens deze Griekse variant met tomaat, komkommer, feta en hummus. Een gezond borrelhapje en minstens net zo lekker.

Je hebt nodig:

  • 2 volkoren pitabroodjes
  • 2 tomaten
  • 1 komkommer
  • 2 eetlepels hummus
  • 100 gram feta

Verwarm de oven voor op 180 graden. Snijd de pitabroodjes in puntjes en leg ze voor 10 minuten in de oven. Ondertussen kun je de komkommer, tomaat en feta in kleine stukjes snijden. Leg de zelfgemaakte nacho’s op een bord en schep hier een lepel hummus op. Mix de komkommer, tomaat en feta en leg dit er bovenop.

Caprese salade op een stokje

Een salade op een stokje? Ja, dat kan! Dit gezonde borrelhapje is binnen no-time klaar én op.

Je hebt nodig:

  • 15 bolletjes mini mozzarella
  • 10 basilicum blaadjes
  • 4 saté prikkers
  • 3 eetlepels balsamico azijn
  • 1 eetlepel extra virgin olijfolie
  • Zout en peper

Snijd de tomaten doormidden en prik ze aan een saté prikker. Doe om en om een half tomaatje, een mozzarella bolletje en een basilicumblaadje op de prikker. Meng de olijfolie met de balsamico azijn en zout en peper en besprenkel hier de stokjes mee.

Pittige edamame als gezond borrelhapje

Eet je sushi, dan krijg je er vaak een schaaltje edamame bij geserveerd. Lekker, maar het kan nog veel lekkerder. Maak eens deze sojabonen met knoflook en Spaanse peper.

Je hebt nodig:

  • 300 gram bevroren edamame
  • 2 eetlepels sojasaus
  • 2 eetlepels vissaus
  • 1 eetlepel knoflook
  • 1 Spaanse peper

Snijd de Spaanse peper in kleine stukjes, pers de knoflook en mix het met sojasaus, vissaus en de sesamolie. Kook de boontjes voor een minuut of 5 in heet water. Zijn ze klaar? Verwarm dan wat zonnebloemolie in een pan en voeg hier de knoflook en peper aan toe. Bak de boontjes een minuut en voeg dan de saus toe. Na een minuut of 2 zijn ze klaar.

Gebakken camembert uit de oven

Ben je een camembertliefhebber? Dan vind je deze gebakken camembert ongetwijfeld om te smullen. Deze warme Franse kaas smaakt lekker met rozemarijn, maar ook met knoflook, kruidnagel, tijm of cranberry’s.

Je hebt nodig:

  • 1 camembert in een houten doosje
  • Takje rozemarijn
  • Theelepel honing
  • Stokbrood

Verwarm de oven voor op 180 graden. Haal de camembert uit de plastic verpakking en leg hem terug in het houten doosje. Heb je er één gekocht zonder een houten doosje? Leg hem dan in een ovenschaal. Maak de bovenkant een stukje open en doe hier het takje rozemarijn in. Na een minuut of 15 kun je de kaas uit de oven halen. Smeer er een theelepel honing over en serveer de gebakken camembert met stokbrood en/of soepstengels.

Feta-spinaziedip

Een lekkere manier om je groente-inname omhoog te krikken, is door het te verwerken in een dip. Serveer de dip als gezond borrelhapje met rauwe groente, stokbrood, toastjes of soepstengels.

Je hebt nodig:

  • 230 gram roomkaas
  • 200 gram feta
  • 2 eetlepels Griekse yoghurt
  • 1 teen knoflook
  • Handje verse spinazie
  • Peper en zout

Was de spinazie grondig en dep het droog. Snijd de feta in stukjes en pers de knoflook. Doe alle ingrediënten in een keukenmachine en mix het tot een geheel. Is de dip te droog? Voeg dan een beetje olijfolie toe.

Gebakken dadels met ontbijtspek

Dadels, geitenkaas en ontbijtspek is een gouden combinatie. Maak ze net voordat je gasten komen, warm zijn ze namelijk het lekkerste.

Je hebt nodig:

    • 125 gram geitenkaas
    • 12 Medjoul-dadels
    • 12 plakjes ontbijtspek (langwerpig)

Haal de pit uit de dadels en vul ze met geitenkaas. Doe ze niet te vol, anders lopen ze leeg tijdens het bakken. Wikkel de gevulde dadels in ontbijtspek en verwarm een koekenpan op middelhoog vuur. Bak hierin de dadels. Je gezonde borrelhapje is klaar als het spek bruin en krokant is.

Foto door Jasmin Brunner op Unsplash

Lees meer over dit onderwerp