De golden ticket naar een slank lichaam bestaat niet. Sterker nog: iedereen die te radicaal lijnt, valt altijd ten prooi aan het jojo-effect. Maar toch zijn er wel enkele geheime ingrediënten die iedereen die een slanker lichaam wil, per vandaag zou moeten gaan gebruiken in de keuken. Met stip op één: rode peper.

Bijna iedereen die te dik is en door de loop van de jaren heeft geprobeerd af te vallen, weet hoe ontzettend verraderlijk het jojo-effect is. Nadat je met bloed, zweet en tranen die kilo’s eraf hebt gekregen, zitten ze er binnen no time mét een bonus weer bij. Om wanhopig van te worden!

Hoe ontstaat het jojo-effect?

Het jojo-effect ontstaat omdat vetcellen in je lichaam niet makkelijk vet afstaan; afvallen zorgt namelijk voor stress in die cellen. Zodra je na een afslankperiode weer normaal gaan eten, zullen die vetcellen er alles aan doen het ‘nieuwe’ vet vast te houden. Ze willen niet opnieuw die stress! De cellen gaan daarom vet stapelen om stress te voorkomen. Leuk voor die cellen, niet leuk voor jou – je wordt echt sneller dik van hetzelfde eten.

Tijdens het afvallen, wordt je stofwisseling trager – klopt dat?

Ja. Tijdens het afvallen krijg je minder eten binnen (minder energie). Je lichaam zal zuiniger gaan omspringen met het eten dat je eet en je energiegebruik op een laag pitje zetten. Dit effect versterkt het jojo-effect; want als je normaal gaat eten, zal je lichaam zich niet ineens aanpassen qua verbranding. Ook met meer eten, is je lichaam nog steeds een zuinige verbrander. Het grote verschil in energieopname gecombineerd met die vetcelstress vliegen de kilo’s er weer aan.

Spaanse pepers remmen het jojo-effect. Hoe komt dat?

In rode peper zit de stof capsaïcine, de stof die zorgt voor dat hete en brandende gevoel in je mond. Doordat je het warm krijgt, gaat je lichaam meer energie gebruiken. Als tijdens het dieet het energiegebruik van je lichaam op een laag pitje komt te staan, zal de rode peper die verbranding toch aanjagen. Rode peper eten tijdens het afvallen, brengt de verbranding dus beter in balans. Als je stopt met afvallen, staat je stofwisseling niet op een superlaag pitje. Zo voorkom je dat je weer snel aankomt in de periode dat je weer iets meer gaat eten.

Maar ik houd niet van pittig eten …

Niet getreurd: uit onderzoek blijkt dat één gram rode peper per maaltijd genoeg is om je energiegebruik te verhogen. Dat is te overzien. Er kan zelfs iets in je vruchtensap …

Rode peper geeft je ook een verzadigd gevoel – klopt dat?

Ja. Veel mensen voelen zich sneller verzadigd als ze een maaltijd met rode peper eten. Dat heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat rode peper de hoeveelheid verzadigingshormonen verhoogt en de hongerhormonen vermindert. Je zit dus sneller vol.

Hoeveel mensen hebben last van het jojo-effect?

Uit onderzoek blijkt dat tussen de 75 en 80 procent van de mensen die een energiebeperkt-dieet volgt, ook te maken krijgt met het jojo-effect. Dus als je een paar pepertjes eet, vliegen die kilo’s eraf en blijf je op gewicht? Helaas, zo’n wondermiddel is rode peper niet. Zie die rode peper als een pittig hulpmiddel. De chilipeper stimuleert je energiegebruik en zorgt voor een verzadigd gevoel, maar het tovert geen calorieën weg. Als je op gewicht wilt blijven moet je echt zelf actie ondernemen en vooral niet te veel eten.

Wat is de beste methode om blijvend slank te worden en te blijven?

De beste afslankmethode draait om dit woord: langzaam. Probeer zo langzaam mogelijk af te slanken, niet per kilo’s maar per ons. Je lichaam went langzaam aan het nieuwe eetstijl en de vetcellen kunnen elke dag ietsiepietsie resetten.

Werkt rode peper ook voor de slanke lijn als je niet op dieet bent?

Ja, er is een verband tussen het eten van rode chilipepers en een verhoogd energiegebruik bij elk mensen – dik of dun. Wie peper toevoegt aan een vetrijke of koolhydraatrijke maaltijd verbrandt meer energie.

Zit capsaïcine alleen in Spaanse rode pepers?

Nee, het zit in meer pepers, maar dan zijn het andere hoeveelheden. De ene peper kan veel capsaïcine bevatten en de ander weer weinig. Bekend is dat hete pepers, zoals rode peper, habanero en jalapeno veel capsaïcine bevatten. De minste capsaïcine zit in paprika’s.

En een likje sambal, werkt dat ook?

Sambal bestaat uit chilipeper, zout en eventueel andere ingrediënten, zoals azijn en specerijen. Aangezien sambal chilipeper bevat zal het waarschijnlijk ook een soortgelijk effect hebben.

Weet jij welke ingrediënten er in een slanke salade zitten? Wij geven je een boodschappenlijstje.