Als koken je minst favoriete taak van de dag is of als je zelfs van het idee alleen al de zweetdruppels op je voorhoofd hebt staan, is het tijd voor verandering. Hoe maak je van koken een fijn en ontspannen moment? Deze zes tips komen als geroepen.

Kerstdiners, brunchen met de hele familie of een kinderfeestje waarvoor je uren in de keuken staat. Deze drie situaties bezorgen veel mensen vooral bloed, zweet en tranen. Misschien komt het omdat je vindt dat je niet goed kunt koken, heb je er simpelweg geen plezier in of krijg je stress van de gedachte alleen al. Dat kan anders. We verzamelden de beste tips om van koken een zen-moment te maken.

1. Plannen, plannen, plannen

Ontspannen koken begint – hoe simpel het ook klinkt – met een goede planning. Denk daarbij aan wat je gaat eten, maar ook aan het maken van een boodschappenlijstje. Zonder plan door de supermarkt lopen of in je keuken staan zorgt voor stress. En dat wil je juist niet. Als je het lastig vindt om voor een week te bedenken wat je gaat eten, bedenk het dan voor de helft van de week. Maak vervolgens een boodschappenlijstje zodat je niets vergeet.

2. Houd het simpel

Flamberen, blancheren en pocheren? Als je niet van koken houdt of het lastig vindt, hoef je geen ingewikkelde dingen te maken. Houd het juist simpel. Zoek om te beginnen een paar lekkere en vooral makkelijke recepten op. Deze zes makkelijke recepten zijn een aanrader voor als je weinig tijd hebt.

* Tekst gaat door onder de advertorial

Bij Romantik Hotels – in Zeeland, Limburg of in de buurt van Amsterdam – vind je een heerlijk luxe vakantieverblijf waar je helemaal kunt ontspannen en genieten van een schitterende omgeving. Lekker fietsen, wandelen en uitwaaien en ’s avonds gezellig samen dineren in het restaurant van ons hotel.

3. Kook ontspannen in je eentje

Ontspannen koken kun je eigenlijk alleen doen als je het in je eentje doet. Alleen dan kun je er helemaal in opgaan. Beschouw koken als een meditatiemomentje, waarbij je je enkel en alleen focust op hakken, snijden en bakken. Er is geen tijd om te piekeren over andere zaken. Als je huisgenoten hebt of kinderen, is het natuurlijk lastig om helemaal alleen in de keuken te staan. Probeer dan al wat voorbereidingen te treffen door bijvoorbeeld het snijwerk al klaar te hebben. Dat bespaart een hoop stress.

4. Zet muziek op

Met muziek wordt alles beter. Ook in de keuken, want het geeft je een flinke dosis positieve energie. Als je een hekel hebt aan koken, is je favoriete muziek opzetten een slimme zet. Maak een lijst met je favoriete nummers voor in de keuken. Wie weet betrap je jezelf op het feit dat koken dan stiekem toch leuk en ontspannen is.

5. Telefoon weg en tv uit

Om van koken echt een ontspannen moment te maken, is het belangrijk om je aandacht erbij te houden. Dat kan niet met de afleiding van een rinkelende telefoon en een televisie op de achtergrond. Haast hebben is niet toegestaan. Bereid het eten niet op de automatische piloot, maar focus je op elke stap die je neemt. Als je even moet wachten, kun je ontspannen blijven door een simpele ademhalingsoefening te doen.

6. Eet altijd aan tafel

Het is verleidelijk om met je bord op schoot voor de tv te gaan zitten, maar ontzettend zonde als je net nog zo je best hebt gedaan. Door altijd aan tafel te eten, kun je zonder afleiding genieten en echt proeven wat je hebt gekookt. Elke hap zal een feestje zijn. Als je samen met anderen eet, is dit ook hét moment om tussen alle hectiek door samen te komen en bewust te genieten.

Lees meer over dit onderwerp