Slank kopen en slank koken

Een gezond gewicht geeft je een stevige, uhh slanke basis voor een gezond leven. Maar als je wilt afvallen, moet je niet gaan diëten en hongeren. Liever niet! Een blijvend slanke lijn en een gezond gewicht, bereik je door slank te kopen, slim te koken en te weten wat je eet. In dit dossier lees je hoe je dat doet. En dan wordt slank hetzelfde als lekker eten!

Algemeen | Effect | Stappenplan | Artikelen in dit dossier| Recepten

Algemeen

Wie wil afvallen, kan dat beter op een gezonde en natuurlijke manier doen. Dit voorkomt ondervoeding en jojoën: een crashdieet leidt namelijk bij niemand tot blijvend gewichtsverlies. Het geeft bovendien een ongezonde relatie met eten, omdat je door een dieet tegen jezelf zegt dat je eigenlijk niet goed bent zoals je bent.

Een gezond gewicht bereiken en behouden draait dus niet om een dieet of het voor eeuwig dichtlijmen van de koektrommel. Het draait om een positieve motivatie, gezonde voeding kiezen, weten wat jouw lichaam nodig heeft en weten wat je lichaam niet nodig heeft.
De basis van de slanke lijn komt neer op een simpel principe: wat we eten, moet gelijk staan aan de energie die we verbruiken. Alleen dan kan het lichaam in balans komen. Maar dat is niet het enige. Veel mensen eten bijvoorbeeld voeding waarvan hun insuline hormoonhuishouding van slag raakt. Dat zorgt ervoor dat we meer gaan snacken en snaaien. Met als gevolg dat we te veel vet opslaan en te vaak honger krijgen. Hierdoor verliezen we ons normale verzadigingsgevoel. In dat geval moet je niet caloriën gaan tellen, maar letten op de koolhydraten die je eet.

Een gezond gewicht krijgen als je wilt afvallen, is daarom niet makkelijk. Maar ook geen rocket-science. Begin gewoon bij het begin en sloop deze bekende dikmakers uit je menu.

Dit zijn bekende dikmakers:

  • Kant-en-klaar producten, zoals soep uit blik, pizza en sauzen.
  • Witte graanproducten, zoals witbrood, witte pasta en witte rijst
  • Fastfood, van hamburgers tot kroketten en friet
  • Suiker, zoals suikerhoudende frisdranken, snoep, koek en gebak

Dit zijn slanke voedingsmiddelen:

  • Vezels, denk aan lijnzaad, noten en peulvruchten
  • Gezonde vetten, zoals avocado en olijfolie
  • Groenten, in alle soorten, kleuren en maten
  • Fruit, zoals een sinaasappel of kiwi
  • Eiwitten, zoals ei, kip of zalm

Effect slank kopen en koken

Een gezond gewicht krijgen, koppelen we aan mooi en succesvol. Maar dat is niet je belangrijkste winst. Als je afvalt omdat je te dik bent, vermindert dat automatisch je risico op allerlei gezondheidsklachten. Dat zal natuurlijk altijd je echte doel en winst moeten zijn als je een slanke(re) lijn nastreeft!

Maar als je anders gaat koken, bereik je ook andere mijlpalen. Slank kopen zorgt gek genoeg voor dikke portemonnee, je laat immers de dure kant-en-klaar producten staan, net als de overbodige snacks en dure frisdranken. Ook krijg je een beter humeur, positiever zelfbeeld en fitter lichaam. Bovendien: slank kopen en koken is lekker, makkelijk en leuk.

Stappenplan: hoe koop en kook je slank?

Wie wil afslanken, moet koken. Zo simpel is het. En koken, begint met kopen. Zo koop en kook doe je dat op een slanke manier:

Zo doe je slimmer boodschappen

1. Maak een boodschappenlijstje. En koop alleen wat hier op staat. Zo voorkom je dat er (calorierijke) producten in je winkelwagentje belanden die je helemaal niet nodig hebt. Op die manier kun je zowel calorieën als geld besparen. En dat lijstje staat natuurlijk vooral vol met groenten en fruit.

2. Ga zonder honger naar de supermarkt. Met een rammelende maag koop je al snel meer dan je nodig hebt. Trek? Eet eerst wat gezonds, zoals iets fruit of een lekkere cracker met beleg.

3. Lees het etiket. Het makkelijkste en slankste is het om verse ingrediënten te kiezen. Heb je wel een product met een etiket, lees dan in ieder geval de ingrediëntenlijst. Het ingrediënt dat het meest in het product zit, staat vooraan. Je ziet ook meteen of er veel aan een product is toegevoegd.

4. Bewandel de buitenste paden van de winkel. Beweeg je slim door de supermarkt door alleen de buitenste paden te pakken. Dan kom je namelijk langs de versafdelingen en vermijd je de schappen met kant-en-klaar producten. Een avondmaaltijd stel je altijd samen uit vers en onbewerkt. Je krijgt dan per definitie meer vitaminen, mineralen en andere voedingsstoffen binnen, maar je vermijdt de verborgen vetten en suikers.

Zo kook je slank

5. Hoezo komen dipsausjes uit een pakje? Een slanke kok kookt zelf. De lekkerste en slankste gerechten maak je zelf want dan sta jij aan het roer en kun je bepalen wat je er allemaal in doet. Bind je schort voor, knip recepten uit en ga aan de slag.

6. Kook met meer peulvruchten, die zijn vullend, voedend en calorie-arm. Dus niet alleen aardappelen, ook couscous en bonen.

7. Let op de verhouding tussen koolhydraatbron, groente en vlees. Een goede manier om groenten de hoofdrol te laten spelen: leg minimaal vier kleuren op je bord. Dat stimuleert je om meerdere groenten te kiezen.

8. Let op je kooktechniek. Slanke kooktechnieken zijn onder andere grillen (gebruik niet te veel olie!), wokken, garen in de oven en stomen. Deze technieken besparen je calorieën en maken je gerechten ook nog eens hartstikke lekker.

Zo denk je slank

9. Tot slot … Een evenwichtig en slank voedingspatroon draait niet om dat ene, bijzondere voedingsmiddel. Het is een optelsom van veel keuzes; wat eet je, hoe, wanneer en zelfs met wie je eet. Maak je zelf dus niet te veel verwijten en word ook niet boos als je wel een wijntje drinkt of chocolade eet. Eten is geen middel om jezelf mee te straffen of te belonen – eten is voeding voor je lichaam. En dat is goed!

Artikelen in dit dossier

Recepten

Uitgelicht recept

Sprookjesachtig lekkere pokébowl bietenwrap

Sprookjesachtig lekkere pokébowl bietenwrap

0
Bernadette Kooijman is dé vrouw achter de kleurrijke groentetortilla's. Ze bedacht ze vijf jaar geleden en inmiddels liggen haar bieten- en worteltortilla's onder de...