Een dilemma voor veel mensen: gekookte aardappelen of toch pasta? Houd je vast aan de Hollandse pot of bezwijk je voor een echt Italiaanse maaltijd? Misschien is de keus eenvoudiger als je weet welke het goedkoopst, duurzaamst, makkelijkst en gezondst is. Wij vergelijken pasta met aardappelen.

Als je kijkt naar de gezondheidsaspecten verdienen volkorenproducten altijd de voorkeur boven producten gemaakt van witmeel. Daarom zetten we in deze vergelijking volkorenpasta tegenover gekookte aardappelen. Want een strijd is wel zo eerlijk met, op het eerste oog, gelijkwaardige tegenstanders. Maar komen ze ook gelijk uit deze vergelijking?

Wat is goedkoper?

Een zetmeelcomponent is bij velen niet weg te denken uit de avondmaaltijd. Met alleen groente en een stukje vlees of vis lijkt de maaltijd niet compleet. Kies je voor aardappelen, dan heb je snel een oer-Hollandse maaltijd op tafel staan, pasta geeft je diner direct een Mediterraans tintje. Over de smaak valt niet te twisten, maar wat doen beide producten met je portemonnee? Voor 500 gram volkoren spaghetti betaal je bijna één euro. Een kilo kruimige aardappelen kost bijna twee euro.

Winnaar: Allebei! Reken je de prijs van 500 gram spaghetti om naar een kilo, dan kom je op dezelfde prijs uit als die van een kilo aardappels.

Wat is sneller klaar?

Gekookte aardappels of een bord met pasta, wat staat het snelst op tafel? Daar is eigenlijk geen discussie over mogelijk. Voordat je al de aardappels hebt geschild, is je pasta waarschijnlijk al gekookt.

Winnaar: 1, 2, 3, klaar: pasta!

Wat zegt de gezonde meetlat?

Met honderd gram gekookte aardappels op je bord, werk je 83 kcal naar binnen. Honderd gram spaghetti levert je 131 kcal aan energie. Aardappelen bevatten minder eiwitten (2 gram) dan volkorenpasta (5.5 gram). Wat betreft koolhydraten is er een duidelijk verschil, namelijk 17 gram in aardappelen en 23 gram koolhydraten in pasta. Omdat het volkorenpasta is, is het misschien geen verrassing welk product het meeste vezels bevat: pasta (4 gram). Daar tegenover staat de 1,6 gram vezels in aardappels. In beide producten zit bijna geen vet.

Winnaar: Moeilijk te zeggen, kies je voor laag in energie of veel vezels? Daarom kijken we verder, namelijk naar de vitamines en mineralen. Dat maakt een hoop duidelijk. Aardappels bevatten meer vitamines en mineralen dan pasta. Ze zijn voornamelijk rijk aan kalium, bèta-caroteen en vitamine C.

Wat is het duurzaamste product?

Aardappels in de Nederlandse supermarkt komen voornamelijk uit Nederland, Duitsland en België. Ze worden altijd in de volle grond geteeld en de opbrengst per hectare grond is, in vergelijking met groentes, hoog. Kies voor zoveel mogelijk Nederlandse aardappels, dat is beter voor het milieu. Ze hoeven dan zo min mogelijk getransporteerd te worden. Pasta wordt gemaakt van tarwe en heeft daarom dezelfde duurzaamheidsaspecten als tarwe en andere granen. Dat is een iets hogere milieubelasting dan die van de aardappelteelt.

Winnaar: Op de schaal van duurzaamheid scoort de Nederlandse aardappel het best.

En wie is de winnaar: aardappels of pasta?

Alles voor het vaderland! Zeker als het gaat om de vergelijking tussen gekookte aardappels en pasta. Dankzij de lage milieubelasting, de betaalbare prijs én omdat het een voedzaam product is, verkiezen we de aardappel toch boven pasta. Ondanks dat het wat langer duurt om klaar te maken. Geen tijd of zin in afwisseling? Dan is volkorenpasta natuurlijk ook een goede keus!

Lees meer over dit onderwerp in ons dossier ‘Gezonde voeding’