Na de feestdagen of vlak voor de zomervakantie; dé momenten dat we snel die overtollige kilo’s kwijt willen raken. Veel mensen kiezen dan voor een dieet, gaan alleen nog maar ‘light’ eten en drinken en gebruiken soms zelfs laxeermiddelen. Voedingsdeskundigen staan sceptisch tegenover deze methodes.

 

De kanttekeningen op een rij:

  • Een dieet geeft houvast en heeft vaak succes; we vallen af. Toch zijn veel diëten ongezond omdat in het dagelijkse dieetmenu te weinig gezonde voedingsstoffen zitten. Zo is een dieet met zeer weinig vet niet aan te raden. Door een lage vetopname is namelijk ook de opname van in vet-oplosbare vitaminen (A, D, E en K) laag.
  • Het grootste nadeel van een dieet is dat het tijdelijk is: niemand zal zijn hele leven blijven eten volgens een dieet. Er zal altijd een moment komen dat we weer gewoon gaan eten en dus zullen terugvallen in oude gewoontes. De kilo’s zitten er snel weer aan. Vaak zijn het er zelfs meer dan voor het dieet. Om die reden is het belangrijk te achterhalen wat de werkelijke oorzaak is van het overgewicht en dáár wat aan te doen.
  • Er zijn heel veel lightproducten te koop, maar het blijkt dat mensen daar niet van afvallen. Inmiddels wordt door onderzoek duidelijk hoe dat kan. Een voorbeeld: suiker kan worden vervangen door nep-suiker (zonder calorieën) en dat smaakt nagenoeg hetzelfde. De hersenen merken dit verschil echter wél. Wanneer iemand een frisdrank met suiker proeft, neemt de hersenactiviteit in de hypothalamus af. Dit wijst op een verzadigingsgevoel. Wanneer iemand suikervrije frisdrank drinkt, blijft de activiteit in dit deel van de hersenen bij het proeven gelijk – we hebben nog steeds trek. Een simpel voorbeeld dat pleit altijd te kiezen voor natuurlijke voeding.