Eet je koolhydraatarm dan is het even omschakelen. Want wat eet je als lunch en ontbijt als brood in het verdomhoekje staat? Nou, koolhydraatarm brood! Met dit recept tover je binnen een uur een zelfgemaakt brood uit je oven. Ideaal om mee te nemen als lunch naar je werk of te eten als snel ontbijt.

Salade, soep, kwark, een omelet; er zijn ontbijt- en lunchopties genoeg als je koolhydraatarm eet. Maar eerlijk is eerlijk, soms heb je gewoon zin een boterham. Voor broodliefhebbers die koolhydraatarm eten, is een koolhydraatarm brood een uitkomst. Het geheim van dit brood is dat je geen meel (koolhydraten!) gebruikt, maar zaden, pitten en eieren. Het eindresultaat is een brood dat nog het meeste lijkt op roggebrood. Stevig, met een goede bite en… lekker! Volg deze stappen en je koolhydraatarme brood is zo klaar:

Stap 1: Verzamel je ingrediënten

Een koolhydraatarm brood bak je niet met bloem, gist, water en een snufje zout. Noten, zaden, pitten en eieren vormen de basis. Klinkt gek, maar is heerlijk. De ingrediënten voor je brood koop je voor een prikkie op de markt. Verzamel het volgende:

  • 5 eieren
  • 1 theelepel zout
  • 3 eetlepels olijfolie of koolzaadolie
  • 100 gram zaden (bijvoorbeeld lijnzaad, hennepzaad, chiazaad)
  • 300 gram pitten (bijvoorbeeld zonnebloempitten, pompoenpitten)
  • 250 gram gemengde noten (bijvoorbeeld walnoten, amandelen, hazelnoten)

Kies voor ongebrande en ongezouten noten. Gebrande noten zijn in olie gefrituurd, ongebrande noten zijn niet bewerkt en dus gezonder.

Stap 2: Bereid het bakken voor

Je hebt geen zeeën van tijd nodig om een koolhydraatarm brood te bakken. Binnen 15 minuten staat je brood in de oven. Een belangrijke eerste stap is de oven voorverwarmen op 160 graden. Bekleed daarna het cakeblik met bakpapier. Gebruik je een siliconen cakevorm? Dan is bakpapier niet nodig.

Stap 3: Maak het broodmengsel

Het maken van het broodmengsel kun je bijna met je ogen dicht doen. Het is een kwestie van alle ingrediënten in een kom doen en alles goed mengen. Klop eerst de eieren los met een vork en voeg dan het zout en de olijfolie toe. Meng het geheel goed. Doe bij dit mengsel de droge ingrediënten en roer alles goed door elkaar. Schenk het beslag in het cakeblik en zet je brood voor zo’n 50 minuten in de voorverwarmde oven.

Stap 4: Kies je beleg slim

Om je boterham extra gezond te maken, smeer je er geen laag jam of chocoladepasta op. Minstens zo lekker is een boterham met:

  • Avocado en tomaat
  • Gerookte zalm en komkommer
  • Pindakaas en komkommer
  • Hummus en gegrilde groenten
  • Pindakaas en appel
  • Hardgekookt ei en spinazie
  • Baba ganoush en prei kiemen
  • Geitenkaas en stukjes hazelnoot
  • Avocado en gerookte kip

Stap 5: Bewaar je brood in de koelkast

In de koelkast? Ja, in de koelkast! Je zelfgebakken brood blijft een dag of vier goed in de koelkast en twee maanden in de vriezer. Rooster je boterham even kort voordat je het eet.