Hoe is het mogelijk?! Zes weken na dato en de weegschaal verroert zich nog steeds geen grammetje. Je ziet inmiddels scheel van de bleekselderij, paksoi en alfalfa kiemen. Niets helpt. Beste diëters: laat onbekende ingrediënten even links liggen en kijk goed naar de basis. Zo gaat er al snel iets fout bij een doorsnee salade en ja, dan liggen de calorieën op de loer.

1. Groenvoer als basis

Een salade begint natuurlijk met het belangrijkste ingrediënt: sla. Er zijn veel verschillende soorten, het is aan jou welke variant je als basis kiest. Het is wel slim om op het volgende te letten als afvallen je doel is:
Niet: één slasoort als ijsbergsla. IJsbergsla heeft een lage voedingswaarde, waardoor de kans groot is dat je snel weer trek hebt.
Wel: een combinatie van meerdere slasoorten zoals ijsbergsla, spinazie en rucola. Hierdoor creëer je een gevarieerde basis en krijg je genoeg goede voedingsstoffen binnen.

2. Groente en fruit voor de vitamines

Eenmaal de slakom gevuld met ijsbergsla en spinazie, is het tijd voor de volgende stap. Het overslaan van groente en fruit is geen optie, want dat zijn de vitaminebommen voor de dag.
Daarnaast geeft het je salade een fris tintje. Kies wel voor vers fruit, gedroogd fruit bevat namelijk meer suiker.
Niet: een zakje gevriesdroogde frambozen. Hierin zit meer suiker dan wanneer je verse frambozen eet. Ook haalt het vocht uit je salade.
Wel: een combinatie van vers fruit en verse groente. Zoals bessen met tomaat en komkommer.

3. Eiwitten als powerfood

Een salade eet je vaak als lunch. Reden genoeg om ingrediënten te zoeken waardoor je lang vol zit en geen middagdip krijgt. Eiwitten zijn hiervoor de oplossing! Overdrijf hier niet mee, maar luister naar de gouden regel: alles met mate. Zeker als afvallen je doel is.
Niet: gebakken vleeswaren als spek en bacon. In dit bewerkte vlees zit veel zout en verzadigde vetten. Geen verantwoorde keus dus.
Wel: één gekookt eitje, gegrilde kip of zalm. Gegarandeerd eiwitten!

4. Kaas voor het oer-Hollandse verlangen

Wij Hollanders genieten graag van een stukje kaas op z’n tijd. Heerlijk voor bij de borrel of in een salade. Heb je al eiwitten aan je salade toegevoegd? Bewaar dan de kaas voor bij de borrel of voeg maar een klein beetje toe.
Niet: stukjes mozzarella, brie of cheddar. Deze kaassoorten bevatten veel verzadigd vet.
Wel: stukjes feta, geitenkaas of Hüttenkäse. Dit zijn de wat slankere kaassoorten.

5. Knapperige stukjes voor de bite

Mis je nu nog iets knapperigs? Voeg dan een klein handje noten toe. Noten bevatten gezonde, plantaardige vetten in plaats van de verzadigde vetten in croutons. Maak een half-om-halfkeuze: stel een evenwichtige mix samen van eiwitten en vetten. Een eitje in combinatie met wat feta of walnoten is dus perfect!
Niet: kant-en-klare croutons. Hoewel croutons de salade lekker knapperig maken, bevatten ze erg veel calorieën. De in vet gebakken broodstukjes zitten vol geraffineerde koolhydraten, waardoor ze geen enkele voedingswaarde hebben.
Wel: een klein (!) handje walnoten, amandelen of cashewnoten. Houd het wel echt bij een handje, want ook noten bevatten veel vet.

6. Dressing als finishing touch

Ga niet in de mist bij de laatste (en vaak lekkerste) toevoeging: de dressing. Je kommetje is nu namelijk gevuld met gezonde, verantwoorde producten. Maak de cirkel rond met een eigengemaakte dressing óf houd het simpel met een beetje olijfolie.
Niet: kant-en-klare dressing. De dressings die je in de supermarkt koopt, bevatten veel zout, vet en vaak ook suiker. Laat ze dus in het schap staan.
Wel: één mix van olijfolie en citroensap. Zo krijgt je salade toch een extra smaak.