Als er één spread is die de afgelopen jaren de ontbijt-, lunch- en borreltafel heeft veroverd, dan is het wel hummus. De klassieke eiersalade moet er zelfs tegen opboksen. Maar welke spread is eigenlijk goedkoper, gezonder en duurzamer? Wij legden ze langs dezelfde meetlat en kozen een terechte winnaar.

Hummus, hoemoes of humus heeft de afgelopen jaren Nederland veroverd. In het Midden-Oosten is deze kikkererwtenspread net zo normaal als een boterham met kaas in ons kikkerlandje. Over de oorsprong van hummus zijn de meningen verdeeld. Zo wordt er gezegd dat in de dertiende eeuw al hummus werd gegeten in Egypte, maar wordt er ook beweerd dat deze lekkernij als eerste in Libanon, Israël, Turkije en Griekenland op het menu stond. De waarheid blijft dus in het midden. Wie op het idee kwam om eiersalade te maken, is ook een raadsel. Er wordt gespeculeerd dat een Fransman als eerste mayonaise en eieren mengde, omdat mayonaise oorspronkelijk uit Frankrijk komt.

Wat is goedkoper?

Hummus is tegenwoordig in de gekste smaken te koop. Van pompoenhummus tot chocoladehummus. Wij gaan voor de klassieker: hummus naturel. Bij Albert Heijn betaal je €1,49 voor 200 gram hummus van Maza. Ga je naar Jumbo dan heb je al een bakje van 200 gram voor €1,09. Deze hummus is van het merk Food Friends Fun. Van het budgetmerk van Albert Heijn koop je 300 gram eiersalade voor €1,29. De goedkoopste eiersalade bij Jumbo is €1,45 voor 250 gram.

Winnaar: Eiersalade. Met een bakje eiersalade of hummus kun je veel boterhammen en toastjes smeren voor weinig geld. Kies je voor eiersalade dan ben je net iets goedkoper uit.

Wat is gezonder?

Eieren en kikkererwten hebben één ding gemeen: ze zijn allebei een gezonde bron van eiwitten. Hoe gezond eiersalade of hummus is, hangt van de toevoegingen af. Zo bleek uit Brits onderzoek dat in hummus uit de supermarkt meestal meer zout zit dan in chips. Ook vind je op de ingrediëntenlijst van hummus en eiersalade vaak een opvallend ingrediënt: suiker*. In deze test leggen we 100 gram hummus naturel en 100 gram eiersalade langs dezelfde meetlat:

  • Calorieën: 318 calorieën in hummus, 255 calorieën in eiersalade
  • Vezels: 5,3 gram in hummus, 1,3 gram in eiersalade
  • Eiwitten: 7,5 gram in hummus, 7,3 gram in eiersalade
  • Koolhydraten: 11 gram in hummus, 5,6 gram in eiersalade
  • Vet: 25,9 gram in hummus, 22,3 gram in eiersalade
  • Vitaminen en mineralen: in hummus zit duidelijk meer magnesium (57 milligram) dan in eiersalade (7 milligram). Ook bevat hummus meer calcium. In eiersalade zit meer vitamine B12 en B2

Winnaar: De spreads gaan aardig gelijk op, toch kiezen we hummus als winnaar. De combinatie van vezels, eiwitten en vet maakt het tot een dip of broodbeleg waar je lang vol door zit. Zo voorkom je een snackattack later op de dag.

* De spreads hebben we vergeleken via de NEVO-online tabel van het RIVM. In deze tabel konden we helaas niet de hoeveelheid suiker en zout in hummus en eiersalade vergelijken.

Wat is duurzamer?

Om hummus te maken, zijn weinig ingrediënten nodig: kikkererwten, citroensap, knoflook, sesampasta (tahin), olijfolie en water. De kikkererwt is de meest gegeten peulvrucht ter wereld. Omdat we het (nog) niet op Nederlandse bodem kunnen verbouwen, moeten we kikkererwten uit het buitenland halen. Volgens de FAO, de voedings- en landbouworganisatie van de Verenigde Naties, is de kikkererwt een belangrijk gewas in tijden van klimaatverandering. Het kan bodems met weinig voedingsstoffen herstellen, kunstmest vervangen en in de toekomst kan het mogelijk als veevoer worden gebruikt. Het bekende hummusmerk Maza importeert de kikkererwten uit Turkije en Canada en maakt er hummus van in de fabriek in Zaandam. De hummus van het merk Sabra wordt in Israël gemaakt en komt in containers naar Nederland.

Voor eiersalade heb je, de naam zegt het al, eieren nodig. Uit onderzoek van duurzaamheidsstichting Questionmark bleek dat voor ruim een kwart van de eiersalades in de Nederlandse supermarkten scharreleieren wordt gebruikt. Dat zijn na kooieieren, beter bekend als legbatterij-eieren, de minst diervriendelijke eieren. De leghennen die deze eieren produceren hebben geen ruimte om te scharrelen. Ze staan hutjemutje op elkaar en komen nooit buiten. Daarnaast staat de veehouderij bekend om de grote uitstoot van broeikasgassen.

Winnaar: Hummus, omdat de kikkererwt een duurzaam gewas is. Maak je de hummus zelf, dan ben je de baas over de zoutpot én kun je het in een duurzame verpakking bewaren. Eiersalade wordt een duurzamere spread als je kiest voor biologische eieren. In sommige supermarkten vind je eiersalade gemaakt van deze diervriendelijkere eieren.

De winnaar is…

Hummus. Een terechte winnaar omdat deze spread gezonder en duurzamer is. Dippen en smeren maar!

En kun je beter pindakaas of amandelpasta op je boterham smeren? Je leest het hier. 

Lees meer over dit onderwerp