Zelfs duizenden kilometers verwijderd van Honolulu, wonend in een koud kikkerland, vielen wij als een blok voor de poké bowl. Hoe lekker, mooi en gezond kan eenvoud zijn? Mits je de ingrediënten goed op elkaar afstemt, heb je in no-time de ideale lunch in huis. Dit is het geheim van de perfecte poké bowl.

Het is gezond, gemakkelijk, je hoeft niet te koken, bakken en braden en je kunt het helemaal afstemmen op je eigen smaak. De poké bowl (spreek uit als POH-kay) is een geweldig lekkere voedingstrend die niet alleen indruk maakt door zijn frisse en kleurige uiterlijk, maar vooral door al die gezonde ingrediënten. Met vis, groente, zeewier en een marinade ben je al snel de poké-queen van je keuken.

Geen wonder dat deze vissalade zich als een dolle over alle keukens van de wereld verspreidde toen het vanuit Hawaii het vasteland van de VS aantikte. Miljoenen mensen ontdekten de kracht en smaak van de eenvoud. Want dat is misschien wel het beste nieuws: het maken van poké-bowls is een makkie. Hoe maak je in 7 stappen de perfecte poké bowl? Volg dit stappenplan:

Stap 1: Welke groente kies je?

Je kunt natuurlijk een kant-en-klare poké bowl bestellen. Maar dat is zonde, want erg duur en minder vers. Maak het zelf: komkommer, wortel, bosui en avocado zijn je basis. Snijd die groentes in reepjes – schaaf bijvoorbeeld de komkommer en wortel met een dunschiller in lange repen. Snijd de bosui in ringetjes en de avocado’s overlangs doormidden en verwijder de pit.

Stap 2: Kies en kook de rijst

Rijst mag niet niet ontbreken in je poké bowl. Aangezien een poké bowl als samenstelling veel op sushi lijkt, is sushirijst een aanrader. De rijst is kleverig, lekker korrelig en lekker neutraal van smaak bij vis. Wil je een gezondere variant? Neem dan zilvervliesrijst. Eet je koolhydraatarm? Probeer dan bloemkoolrijst of broccolirijst.

Stap 3: Ga voor verse (rauwe!) vis

In elke poké bowl hoort vis. De vissoorten die vaak worden gebruikt zijn tonijn, zalm en krab. Kies verse en rauwe vis – bijvoorbeeld verse tonijn. Verwerk rauwe vis zo vers mogelijk en houd hem gekoeld tot gebruik. Iets te eng? Gebruik dan gerookte zalm. Snijd de vis in vierkantjes van een centimeter en voeg die toe aan je poké bowl. Ben je vegetarisch of vegan, dan is tofu een aanrader! Ben je echt niet van de vis maar wel van vlees, kun je je poké bowl maken met reepjes rundvlees.

Stap 4: Optie: fruit

Je kun ook wat fruit toevoegen. Let wel. Kies een fruitsoort die qua smaak lekker combineert met de groentes die je eerder koos. Wat dacht je van mango met komkommer en avocado of watermeloen met tomaat en radijsjes. De vitamines vliegen je om de oren! Stop er niet te veel fruit in; het moet niet overheersen.

Stap 5: Altijd doen: zeewier en sesam

Net zoals groenten en vis mogen zeewier en seam niet ontbreken in je poké bowl. Rooster de sesam in een pan zonder vet en laat dit even apart staan. Ze komen pas op het laatst in je bowl.

Stap 6: Kies een dressing

Met de dressing breng je je poké bowl op smaak. Je kunt een sojasaus of rijstazijn gebruiken. Of neem je eigen honing-mosterd-, yoghurt- of balsamico-appel-dressing.

Stap 7: Verdeel alle onderdelen mooi over een kom

Maak nu alles mooi op in een kom. Verdeel eerst de rijst, doe dan de vis erbij, dan de gesneden groente en zeewier. Bestrooi de vis met de sesamzaadjes. Kijk goed de kunst af van de foto die boven dit artikel staat!

Probeer deze combinaties voor je poké bowl:

  • Sushirijst + zalm + avocado + komkommer + sesamzaad + sojaolie
  • Zilvervliesrijst + gekookte sojabonen + blokjes tofu + avocado + komkommer
  • Sushirijst + tonijn + wortels + komkommer + avocado + mango +watermeloen + ui + seamzaad
  • Gebakken rundvlees + ui + tomaten + komkommer + radijsjes + rode peper + sesamzaad
  • Bloemkoolrijst + zalm + rucola + ei + komkommer + wortel + ui + mango + avocado + limoen

Japanse dressing:
Meng 4 eetlepels sesamolie, 3 eetlepels sojasaus, 1 eetlepel rijstazijn en 2 theelepels wasabi.

Yoghurt dille dressing:
Meng 5 eetlepels yoghurt, 3 eetlepels citroensap, 2 theelepels gedroogde of verse dille en een snufje zout en peper.

Pestodressing:
Meng 50 gram verse basilicumblaadjes, 6 eetlepels olijfolie, 5 walnoten, 1 eetlepel citroensap een snufje peper en zout.