Dat voeding invloed heeft op onze gezondheid, dat is geen nieuws. Maar dat dit ook effect heeft op onze kinderen en kleinkinderen, daar zijn we ons minder bewust van. Tessa Roseboom, epidemioloog en bioloog, deed hier onderzoek naar. Wat kunnen we nu nog leren van de Hongerwinter?

Wie denkt dat je latere gezondheid alleen bepaald wordt door de genen die je van ouders meekrijgt of je levensstijl, die zit er naast. “De omgeving waarin je de eerste fase van groei en ontwikkeling doormaakt, de baarmoeder, is erg belangrijk. De manier waarop je organen toen zijn aangelegd, verander je daarna niet meer, en de bouwstenen die je vanuit je moeders voeding daarvoor aangeleverd kreeg, bepalen voor een belangrijk deel hoe gezond je later oud wordt”, vertelde epidemioloog en bioloog Tessa Roseboom in gezondNU. In 2013 deed ze onderzoek naar de gezondheid van mensen die in de Hongerwinter zijn geboren.

Wat is het effect van de Hongerwinter?

Kinderen die in de Hongerwinter geboren zijn, zijn over het algemeen dikker en hebben meer kans op hart- en vaatziekten en beroertes, ontdekte Roseboom. “Meestal is het zo dat in de baarmoeder de voeding een voorspelling is voor wat er later volgt. Als je weinig voeding krijgt van je moeder, is het waarschijnlijk dat het later ook zo is en dan is het een heel slimme aanpassing. Als het echter uiteindelijk beter blijkt te worden, lijkt zich dat tegen je te kunnen keren. Hongerwinterkinderen hebben een aangeboren voorkeur voor vet eten en ook nog eens een zuinige stofwisseling. Dit is zestig jaar later nog te meten. Als je ze heel uitgebreide voedingslijsten laat invullen, dan eten ze inderdaad meer vet.”

Gezond eten voor je nageslacht

De uitkomst van het onderzoek heeft óók invloed op de zwangere vrouwen van nu. Zo proberen Japanse vrouwen vaak weinig aan te komen tijdens de zwangerschap. In Japan zien ze dat het gemiddelde geboortegewicht naar beneden gaat, dus daar maken ze zich zorgen over. Roseboom: “Ik snap dat vrouwen het niet leuk vinden om tijdens de zwangerschap dik te worden, maar dat is nou eenmaal zo en dat gaat over. Het is ontzettend belangrijk dat je tijdens deze periode gezond bent en gezond eet, omdat het niet alleen effect heeft op jezelf, maar ook op je kind en zelfs op je kleinkinderen.”