Een maand geen alcohol drinken, levert iemand die gematigd drinkt, duidelijke gezondheidsvoordelen op. Want een wijntje of biertje is lekker. En gezellig. Maar hoe gezellig is alcohol als je weet dat het alleen maar een negatief effect heeft op je gezondheid? Een pleidooi voor minder drank en meer thee (of water, of koffie, of …).

We zouden alcohol minder normaal moeten vinden, zegt de Gezondheidsraad. Waarom? Er zitten ongemerkt best veel gevaarlijke kanten aan alcohol. Er zijn namelijk helemaal niet zo veel wijntjes of biertjes nodig om je gezondheid te schaden.

Door drank neemt ziekterisico toe

Nederlanders drinken bijna drie keer zo veel als in vijftig jaar geleden. De gevolgen voor onze gezondheid worden steeds duidelijker. Allerlei ziekterisico’s nemen toe met elke borrel die we nemen. Er is niet veel alcohol nodig om schade te veroorzaken. Ook de aanmaak van nieuwe hersencellen stopt niet als we volwassen zijn. Alcohol doodt hersencellen én verhindert de aanmaak van nieuwe hersencellen. Ook als we ouder zijn. Ook om die reden is veel alcohol drinken geen aanrader.

Eén glas rode wijn per dag is ook niet gezond

Alcohol is vergif en je lever doet er alles aan om het uit je lichaam te werken. Gek genoeg blijft het idee bestaan dat een beetje alcohol wél goed voor je is – met name voor je hart en vaten. Dat is niet waar. De mythe rondom de gezonde effecten van rode wijn is hardnekkig. Er zijn maar twee kleinschalige onderzoeken geweest die dit beweren, maar die nooit zijn bevestigd door groot onderzoek. Waarschijnlijk wilden we zo graag deze onderzoeken geloven, dat we het maar zijn blijven herhalen in onze alcoholbubbel.

Niet drinken is een goede winst voor je lichaam

Na stoppen met roken kan stoppen met drinken de belangrijkste winst kan opleveren voor je Gek genoeg durven we vaak geen nee te zeggen omdat drinken en gezelligheid bij elkaar horen. Verantwoord je dus niet als je wél drinkt, drink gewoon met plezier thee, koffie en water. Discussies maken de avond er niet gezelliger op, toosten met je glas water wel!

Lees meer in ons dossier Water