De paardenbloem is een beetje een duffe boerenkinkelbloem. Je zet hem niet in een vaas, wil hem liever niet in je gazon zien staan en gebruikt de bloem al helemaal niet in je te eten. Wat dat laatste betreft … toch doen! Paardenbloemen zijn bijzonder voedzaam namelijk. En ook nog eens lekker, feestelijk en zonnig om te zien.

Het voorjaar is de beste tijd om paardenbloemblad te eten. Bij voorkeur voordat de bloem zich heeft ontwikkeld kan die in je pan gehakt worden. Het blad heeft dan de beste smaak en de meeste voedingswaarde. In de late lente is het blad ook te plukken, alleen smaakt dat dan wat bitterder. Pluk in die echte zomermaanden vooral de bloemen. Gaat de paardenbloem eenmaal stuiven, tja … dan is het gedaan met het eten.

Trouwens, niet alleen de gele blaadjes van de paardenbloem zijn eetbaar. De echte die-hards eten eten zelfs de wortel. Maar eerlijk is eerlijk, dat hebben wij van Lekker Gezond nog nooit uitgeprobeerd. Eten op eigen risico dus!

Paardenbloemen oogsten en eten – Hoe begin je?

  • Zoek een paardenbloemrijk veldje waarvan je natuurlijk wel weet dat het niet vol zit met pesticiden of waar honden hebben gepoept. Gebruik dus eigenlijk alleen die paardenbloemen uit je eigen tuin.
  • Het paardenbloemblad en of de paardenbloem past goed bij knoflook, bieslook en iets zoets zoals honing.
  • De paardenbloemen kun je stomen, wokken, in je thee stoppen of de gele blaadjes over een salade strooien. Rauw paardenbloemblad kun je, goed fijngesneden, ook prima door een zomerse stamppot stampen.

Wat maak je met paardenbloem? – 4 recepten

Een boterham kaas en paardenbloem

Pak de jonge blaadjes, was ze, snijd ze in stukjes en meng ze met een dressing van olie, azijn, iets mosterd, honing, peper en zout. Rooster een bammetje en bestrijk dat met een teentje knoflook. Doe daarop een plak kaas en daarboven de aangemaakte paardenbloemblaadjes.

Salade met paardenbloem

Hak voorzichtig de bloemhoofdjes van de paardenbloem en doe sjalotjes bij, heel iets bieslook, peper en zout en honing. Bak katenspek in een koekenpan en leg op de spek de bloempjes in olie. Eet er een gekookt ei.

Smoothiebowl met paardenbloem

Voor deze groene smoothiebowl heb je een handje paardenbloembladeren nodig, een handje spinazie, een bevroren banaan, een peer en een stukje komkommer. Snijd de ingrediënten in stukjes en doe ze in de blender. Giet je smoothie vervolgens in een kom en versier het met vers fruit en gehakte noten. Is je smoothie te dik? Voeg dan een beetje water toe.

Paardenbloemjam

Verzamel op een droge dag veel paardenbloemen. Knip de gele kop van de bloem en ga door tot je ongeveer 150 gram bloemknoppen hebt – als er iets groen aanzit is dat niet erg. Doe de bloemblaadjes in de pan met liter water, breng dat aan de kook. Zodra het kookt, zet je het vuur uit en laat je het een nacht trekken. Giet het water met de bloemen de volgende dag door een zeef, voeg hieraan het sap toe van een halve citroen en één kilo suiker. Breng dit weer aan de kook en laat het daarna heel zacht inkoken. Dit duurt best lang – ruim twee uur – en ga door tot je ongeveer een liter hebt. Regelmatig roeren ander brand alles aan! Doe de jam in potjes.

Ook lekker: platbrood met ricotta en paardenbloemblaadjes. Wij geven je het recept.