‘Dat lust ik niet’ of ‘ik wil geen groente eten’ zijn zinnen die je als ouder vaak hoort. Een lastige situatie, want het is ontzettend belangrijk dat kinderen genoeg groente eten. Kun je door groente in een ander jasje te steken je kinderen meer groente laten eten? Wij vroegen het obesitas chirurg Kristel de Vogelaere.

Het is niet makkelijk om kinderen aan de groente te krijgen, helemaal niet als jij zelf niet gewend bent om veel groente te eten. Kristel de Vogelaere ziet daar als obesitas chirurg dagelijks de gevolgen van. Er komen steeds meer kinderen met overgewicht bij haar in de praktijk. “Kinderen van zes tot achttien jaar hebben 250 tot 300 gram groente per dag nodig. Daar kom je makkelijk aan door ze groenten mee te geven als tussendoortje, bijvoorbeeld reepjes wortel, tomaatjes of komkommer. Zorg voor veel kleur en variatie en stop de groente in een leuk bakje. Om het extra leuk en lekker te maken, kun je er een magere dipsaus bij doen.’’

Ook voor de lekkere trek na school heeft Kristel een oplossing. “Laat je kinderen elke dag groentesoep eten, maar vermijd soep uit pakken, want daar zit meestal heel veel zout in. Kies voor verse groente uit het seizoen. Rond vier uur kan je kind dan soep eten, in plaats van een bakje chips of snoep. Zorg ook hier weer voor een variatie in kleur en geur. Zonder dat je kinderen zich er heel erg bewust van zijn, eten ze meer groenten.”

Mocht je kind nou echt geen groente willen eten, kan je proberen ze te vermommen als één van hun favoriete ‘ongezonde’ gerechten. Bijvoorbeeld pizza, patat of pasta, want wie lust dat nou niet?

Pizza met een bloemkoolbodem

Wat heb je nodig voor twee personen?
· 1 grote bloemkool
· 1 ei
· 1 el gedroogde oregano
· 1 klein handje kaas (optioneel)
· peper en zout
· Olijfolie
· Je favoriete beleg

Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 180 graden. Snijd de bloemkool in roosjes en doe ze in de keukenmachine. Maal totdat het fijne kruimels zijn. Verdeel de kruimels over een met bakpapier beklede ovenplaat en doe het in de oven. Bak de kruimels 25 minuten en roer af en toe even door met een vork. Terwijl de bloemkoolkruimels in de oven staan, kun je de groenten voor het beleg snijden.
Haal de kruimels uit de oven en laat een kwartier afkoelen terwijl de kruimels zijn verspreid over de bakplaat. Doe de kruimels dan in een schone theedoek en knijp zo hard je kan zoveel mogelijk vocht eruit. Doe de bloemkoolpulp in een kom met het ei, de oregano, het handje kaas, een snuf peper en zout en meng dat goed door. Verdeel het mengsel egaal over de bakplaat met een spatel, maak de bodem lekker dun. Doe het weer 25 minuten in de oven. De bodem moet al een beetje hard en lichtbruin worden.
Beleg de bodem dan met tomatensaus, je favoriete groenten en kaas. Bestrijk de randen met olie en bak het nog 20 minuten.
Bron: chickslovefood

Frietjes van zoete aardappel

Wat heb je nodig voor vier personen?
· 4 middelgrote zoete aardappels
· 4 el kokosolie
· 2 tl zeezout

Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 180 graden. Was de zoete aardappels en snij de donkere stukjes eruit. Schillen mag, maar hoeft niet. Snij daarna de aardappels in lange repen en week ze dertig minuten tot een uur in koud water. Hierdoor verwijder je het zetmeel en worden de frietjes knapperiger. Spoel ze dan een paar keer om en droog ze af met een theedoek. Smelt de kokosolie en giet dat over de frietjes heen. Zorg ervoor dat alle stukken goed bedekt zijn. Verspreid de frietjes over een bakplaat met bakpapier en strooi het zeezout erover heen. Bak de frietjes 30 tot 35 minuten in de oven, draai ze halverwege om zodat alle kanten krokant worden.
Bron: ilovehealth

Spaghetti van courgette

Wat heb je nodig voor vier personen?
· 3 courgettes
· 1 ui
· 100 gr kerstomaatjes
· 2 teentjes knoflook
· 4 el pesto
· 20 gr pijnboompitten
· Peper en zout
· Olijfolie

Bereidingswijze
Was de courgettes en schaaf er dunne sliertjes van. Snipper een uitje en hak de knoflook fijn, fruit dit aan in wat olijfolie. Was de kerstomaatjes en bak ze kort mee. Voeg dan courgette pasta toe om het kort te verwarmen en roer de pesto er door heen. Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan tot ze goudbruin zijn en strooi ze over de pasta heen.
Bron: uitpaulineskeuken