Sushi, dat kent bijna iedereen. Maar hoe vaak liggen zeewier en algen op jouw bord? Om gezonde vetten binnen te krijgen, hoeven we echt niet de zee leeg te vissen. Het duurzame antwoord is groente uit de zee. Maar waarom is het zo gezond? En vooral; hoe kook je ermee?

Die glibberige sliertjes die je als salade kunt bestellen bij een sushi-restaurant? Dat is zeewier. Net zoals de ziltige vellen, Nori, waar sushi in wordt gerold. Maar welke groente groeien er eigenlijk in de zee?

Groenteboer in de zee

Chlorella: Een groene alg die ook bekend staat als bladgroen. Het schijnt gunstig te zijn voor een te hoog cholesterolgehalte, maar verder onderzoek moet dit nog uitwijzen. In Nederland is het te koop in de vorm van poeder en pillen.

Kombu: In Azie eten ze hun buik vol met dit hartige wier. Het is dé smaakmaker voor een Japanse bouillon en er wordt zelfs Jenever van gemaakt.

Nori: Zeewier dat behoort tot de purperwieren. Voordat het een mooi en plat (sushi)vel is, wordt het eerst gedroogd en geroosterd.

Wakame: Bruin zeewier dat zoeter van smaak is dan andere wieren.

Spirulina: Het poeder van deze kleine alg heb je misschien wel eens in je smoothie verwerkt. Deze alg is een bron van vitaminen (A,D, en K) en mineralen als ijzer, selenium en magnesium.

Wat maakt het zo gezond?

Er wordt gefluisterd dat zeewier en algen de vleesvervangers van de toekomst zijn. Het is namelijk een bron van jodium, eiwitten en essentiële aminozuren. Jodium wordt ook toegevoegd aan tafelzout en zout in brood, om zo tekorten te voorkomen. Dit is een belangrijk mineraal voor je geheugen, concentratie en voor je schildklier. Naast vis zijn er weinig voedingsmiddelen die jodium bevatten, daarom is het voor vegetariërs een uitkomst.

Mmm zeewiersalade

Zin in een fris bijgerecht? Deze zeewiersalade past perfect bij visgerechten. Maak van sojasaus, knoflook, peper en limoensap een dressing. Snijd de komkommer in lange repen en het sjalotje in ringetjes. Mix het geheel en je salade is klaar!

Benodigdheden voor twee personen:

  • 2 komkommers
  • 125 gram zeewier
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 1 sjalotje
  • 1 teentje knoflook
  • halve rode peper
  • 1 eetlepel limoensap