Bernadette Kooijman is dé vrouw achter de kleurrijke groentetortilla’s. Ze bedacht ze vijf jaar geleden en inmiddels liggen haar bieten- en worteltortilla’s onder de naam No Fairytales alweer een tijdje in het koelschap van menig supermarkt. En zijn ze dankzij de knalkleurtjes – die ze danken aan groente – een hit op Instagram. “Ik heb de tijd mee.”

Wat betekent gezondheid voor jou?

Bernadette: “We worden ons er met zijn allen steeds bewuster van dat gezond eten maakt dat je langer in goede gezondheid leeft. Maar ook dat je je er vrolijker en fitter bij voelt. Dat vind ik zo’n mooie ontwikkeling! Hiervoor ging gezond eten vooral om wijzen met het vingertje: je mocht geen suiker, geen vet, geen calorieën, maar ondertussen werden we met zijn allen wel steeds dikker. Dat wijzen met het vingertje werkt dus niet. Gezond moet ook lekker en leuk zijn.”

Hoe kwam je op het idee om groentetortilla’s te maken?

“Vijf jaar geleden – toen ik een reclame zag voor een nieuwe pizzaburger en dacht: dit is de zoveelste manier om vieze, vette calorieën in mensen te stoppen – zei ik tegen mezelf: of je stopt met klagen over dat iedereen toch eigenlijk gezonder zou moeten eten, of je gaat wat doen. Zo ontstond mijn idee voor de groentetortilla’s. Nu had ik wel vaker van die mooie ideeën aan de bar, die de volgende dag alweer vervlogen waren, maar dit keer voelde het anders. Ik wilde echt iets veranderen door producten te maken waarmee je ongemerkt een gezondere keuze maakt.”

Is dat waar gezond eten voor jou om gaat?

“Ja, gezond eten moet iets zijn waar je niet bij na hoeft te denken. Want met veel wilskracht kun je, door jezelf van alles te ontzeggen, twintig kilo afvallen. Maar die kilo’s zitten er zo weer aan als je daarna gezond eten niet lekker en leuk vindt. Ik denk dat dit ook het succes van de groentetortilla’s verklaart: ze helpen je ongemerkt een stapje gezonder te eten. Ten eerste omdat ze bijna voor de helft uit groenten bestaan. Maar ook omdat je ze daarna vaak vult met veel groenten. En als je je bord grotendeels vult met groenten, is er vanzelf minder ruimte voor suiker en vet.”

Hoe strikt ben jij als het gaat om gezondheid?

“Over eten bestaan nog zoveel misverstanden. Zo denken veel mensen dat verse, rauwe groenten altijd de beste keuze zijn. Maar grappig genoeg leveren bijvoorbeeld de gekookte wortels die in onze groentetortilla’s zitten je lijf meer betacaroteen dan rauwe worteltjes. Voor vitamine C is rauw overigens weer beter. Daarom moet je, denk ik, ook nooit te strikt worden in: dit is gezond, dat is niet gezond. Het gaat echt om variëren. Eet lekker veel verschillende groenten in allerlei bereidingen, dan krijg je de meeste voedingsstoffen binnen. Inspiratie is overal. Ik vind het zelf verslavend om foodblogs af te struinen en door tijdschriften over eten te bladeren. Als we op vakantie zijn, zet mijn gezin me af bij de plaatselijke supermarkt, waar ik dan een hele middag rondstruin. Blijer kun je me niet maken.”

Waarom werden het eigenlijk groentetortilla’s?

“Toen mijn kinderen kleiner waren, was het zelf vullen van tortilla’s favoriet aan tafel. Dan zette ik allemaal kleine schaaltjes op tafel met bonen, salsa, mais, komkommer en guacamole, en vulde iedereen zijn wrap naar eigen smaak. Nu zijn het inmiddels pubers en maken ze er vooral tosti’s – quesedilla’s, op z’n Mexicaans – van. Dat is trouwens ook mijn favoriet. Alle restjes die in de koelkast liggen, gaan er dan in, daarna even verwarmen en klaar. Lekker en gemakkeljk een stapje beter!”

Wil je meer weten over de tortilla’s van Bernadette Kooijman? Neem dan een kijkje op haar website of ontdek de groentetortilla’s in het koelschap van de supermarkt.

Lees meer over dit onderwerp