Rode kool was vroeger een echte wintergroente. Tegenwoordig vind je deze kool het hele jaar rond op de groenteafdeling. Maar waarom verdient deze roodpaarse groente een plekje op je bord? Deze vijf geheimen overtuigen om vaker rode kool te eten. Véél vaker!

Geheim 1: Een gesloten kool is het lekkerste

Wil je een verse rode kool in je boodschappenmandje mikken? Kijk dan of de krop gesloten is. Voel ook of hij stevig en zwaar aanvoelt. De kans op knapperige koolbladeren is dan een stuk groter. Dat hij zo zwaar is als een baksteen, is niet gek. Deze roodpaarse groente weegt namelijk al snel een kilo. Neem daarom een stevige tas en een paar spierballen mee.

Geheim 2: Je kunt hem goed rauw eten

Als je zoekt naar een manier om deze kool lekker klaar te maken, dan kom in je een doolhof van mogelijkheden. Zo kun je deze kool op de klassieke manier bereiden: even koken en dan stukjes appel en rozijn toevoegen. Maar deze groente smaakt ook lekker geroerbakt, gestoomd, gewokt of gestoofd. En dat is nog niet alles! Ook rauw kun je hem prima eten. Vergeet niet eerst wat heet water over de kool te gieten. Zo is hij minder knapperig, beter verteerbaar én wijs je bacteriën de deur.

Geheim 3: Citroensap of azijn redt de paarse kleur

Door al dat koken, smoren, stoven en stomen, kan deze groente zijn kleur verliezen. Was daarom de kool niet met veel water, maar spoel hem alleen even kort af onder de kraan. Doe daarna een beetje water in de pan met een flinke scheut azijn of citroensap. Zo zorg je voor een mooie paarse maaltijd op je bord. Kijk wel uit voor vlekken in je kleding. Je kunt wassen, wrijven en schrobben wat je wilt, maar je krijgt de vlekken er bijna niet uit.

Geheim 4: Deze kool blijft tot wel zes weken goed

Ben je vergeten dat er een rode kool in je groente la lag, dan is dat is meestal geen regelrechte ramp. Bewaar je een niet aangesneden kool op een koele en donkere plek, dan blijft hij tot wel zes weken goed. Dat je de kool nog kunt eten, wil alleen niet zeggen dat het een even grote vitaminebom is. Voor de meeste vitaminen, kun je deze roodpaarse groente het beste gelijk naar aankoop bereiden en eten.

Geheim 5: Rode kool is echt een smaakkameleon

Rode kool met stukjes appel en rozijn. De kans is groot dat deze combinatie weleens op je bord is beland. Wat minder mensen doen, is het toevoegen van kruiden en specerijen zoals kaneel, steranijs en jeneverbes. Zonde, want deze ingrediënten tillen je kool naar een hoger plan. Probeer daarom eens deze lekkere combinaties:

Rode kool + appel + ui+ kaneel + jeneverbessen + steranijs
Rode kool + appel + laurierblad + kruidnagel + peper + kaneel + gember +  honing
Rode kool + koekkruiden + pure chocolade + rode ui
Rode kool + appel + venkel + room + rode wijnazijn
Rode kool + wortel + rozijnen + karwijzaad + citroen + bieslook + mandarijn

Wist je dat je een courgette niet hoeft te schillen? Lees hier de geheimen van deze groente.