In de maanden april tot en met juni – met mei als piekmaand – is het tijd om rabarber toe te voegen aan je weekmenu. Knalrood en een beetje zuur; deze stengel gedijt perfect in allerlei gerechten. Van taart tot dessert en ontbijt. Maak kennis met deze bijzondere groente. Wij onthullen de 5 geheimen van rabarber.

Geheim 1: Schillen is niet nodig

Stond je al klaar met je schilmesje? Leg die maar weer terug, want die is ondanks de dunne schil nergens voor nodig. Voor het bereiden van rabarber hoef je alleen de harde onderkant en het blad aan de bovenkant te verwijderen. Spoel hem af met water en je bent klaar voor de volgende stap. Simpel!

Geheim 2: Rabarber is geen fruit

Nee, het is géén fruitsoort. Hoewel rabarber vaak in zoete gerechten en desserts verwerkt, is het toch echt een groente. Nog specifieker: het is een plant uit de duizendknoopfamilie.

Geheim 3: Rabarber is lekker veelzijdig

Is een zelfgemaakte compote het enige wat je kunt bedenken? Lees dan even verder, want met rabarber kun je alle kanten op. Wat dacht je van een gezonde taart met deze groente of een lekkere salsa voor over je tortilla. Een crumble met deze stengelgroente of scones met rabarberjam zijn ook het proberen waard. Met deze vergeten groente valt genoeg te kokkerellen.

Geheim 4: Je kunt hem invriezen

Je hebt rabarber eindelijk in huis gehaald. Hij belandt op de fruitschaal of in de koelkast. En dan… oeps, vergeten! Herkenbaar? Tip: bewaar de stengel voortaan in de vriezer, dan is hij wel zes maanden houdbaar. Wel eerst even 1 tot 2 minuten blancheren. Buiten de koelkast is deze groente maar vijf dagen houdbaar. In de koelkast verleng je de houdbaarheid met twee dagen.

Geheim 5: De stengel bevat veel vitamines

De rode stengel is een echte vitaminebom – van B-vitamines tot vitamine C en K – en een goede bron van vezels. Wist je dat vitamine K goed is voor de hersenen? Hoewel rabarber heerlijk is, mag je de groente niet te vaak eten vanwege het oxaalzuur. Dit zuur vermindert namelijk de opname van calcium.

Lees meer over dit onderwerp