Pastinaak staat ook wel bekend als ‘vergeten groente’. Zonde vinden wij, want hij is een ware beleving op je bord. Het is de hoogste tijd dat die wortel (vaker) in je pan belandt! Wij geven je daarom de vijf geheimen van pastinaak, die je vanzelf laten watertanden.

Geheim 1: Pastinaak hoeft niet alleen in de pan

Ook rauw is de witte wortel een heerlijke toevoeging. Waar pastinaak gekookt vooral zoet smaakt, is hij rauw een beetje peperig en heeft hij een stevige bite. Gebruik je de wortel rauw? Schaaf of snijd hem dan in sliertjes en maak er een salade van. Voeg een appel en wat yoghurt toe en je hebt een heerlijke maaltijd voor je neus.

Geheim 2: Op een koele, donkere plaats voelt hij zich op zijn gemak

Je kunt pastinaak in een papieren zak onderin je koelkast tot wel twee weken bewaren. Het beste eet je hem natuurlijk zo snel mogelijk na aankoop. Lekker vers! Wil je de pastinaak toch bewaren, haal dan het eventuele plastic ervan af. Zo kan de groente blijven ademen en voorkom je schimmelvorming. Je kunt hem als volgt ook invriezen: snijd de witte wortel in gelijkmatige stukjes en blancheer ze voor drie minuten. Vries de wortel daarna gelijk in en je kunt ze tot wel een jaar bewaren.

Geheim 3: De witte wortel is heerlijk als friet

Groenten in de frituurpan? Jazeker, pastinaak is heerlijk in de vorm van friet. Bovendien ligt deze minder zwaar op de maag dan de klassieke aardappelpatat. De bereiding is heel makkelijk: schil de wortels en snijd ze in reepjes. Doe ze in de frituur, airfryer of – een stukje gezonder – oven totdat ze goudbruin en krokant zijn. Gebruik je een oven, strijk dan eerst wat olijfolie over de reepjes en verdeel ze daarna over een beklede bakplaat.

Geheim 4: Pastinaak laat soep en ovenschotels herbeleven

Niet alleen als friet is pastinaak een echte topper: ook in soep en ovenschotels komt deze wortel goed tot zijn recht. Maak een pastinaaksoep met appel, selderij, ui en laurier of maak een ovenschotel met groenten zoals tomaat, wortel, ui, prei of venkel. Maar ook andere groenten en ingrediënten kunnen aan de soep en schotel worden toegevoegd. Hou je dus vooral niet vast aan een recept.

Geheim 5: Hij is een kameleon in de wereld van kruiden

Pastinaak is een heerlijk van zichzelf, maar wordt onweerstaanbaar in combinatie met kruiden. Voeg voor een pastinaaksoep een combinatie van koriander, komijn en kurkuma toe. Ben je meer in de ovenschotel sferen, doe dan een flinke snuf chilipoeder en tijm in de pan.