De zomer is hét seizoen van de aubergine, hoewel die het hele jaar door in de Nederlandse supermarkten ligt. Deze groente is zoveel meer dan een opvuller van je groenteprutje, en daarmee verklappen we al het eerste geheim. Wat zijn de andere 4 geheimen?

Aubergine komt oorspronkelijk uit Azië en is daar al eeuwen razend populair in de keuken; het is namelijk een echte smaakmaker. Deze paarse vrucht bevat veel antioxidanten en vitamine C.

1. Een rijpe aubergine is een beetje rimpelig

Je staat in de supermarkt en wil een rijpe aubergine in je winkelwagen leggen. Nu zien die stevige, glanzende exemplaren er misschien mooi uit, maar die zijn zeker nog niet rijp! Rijpe aubergines zijn mat van kleur en een beetje rimpelig. Kies daar dus voor als hij dezelfde dag nog op het menu staat. Wil je hem bewaren voor later die week? Dan kun je ook voor een glanzende gaan.

2. Eet hem niet rauw

Waar je een courgette prima uit het vuistje kunt eten, is dat bij deze paarse vrucht een no-go. Dat heeft te maken met het stofje solanine, dat maag- en darmklachten kan veroorzaken. Als je de aubergine verhit – door bijvoorbeeld te koken, grillen of roerbakken – gaat het stofje uit de groente.

3. Er is ook een graffiti aubergine

Hoewel je meestal alleen de donkerpaarse aubergine in de supermarkt vindt, zijn er nog een heleboel andere soorten. Zo heb je de graffiti aubergine; een lichtpaars gemêleerde soort. Deze soort is zacht van smaak en heeft een dunne schil. Hij is daardoor ook ideaal om door een salade heen te doen. Daarnaast heb je de witte aubergine en die smaakt wat zoeter en fris.

4. De koelkast is niet zijn favoriete plek

Aubergines zijn wel drie tot zeven dagen houdbaar, mits je ze goed bewaard. Bijna alle groentes bewaar je in de koelkast, maar deze niet. Hij is namelijk erg gevoelig voor lage temperaturen. Bewaar hem liever op een plek waar het boven de 16 graden is. Dek de aubergine af om hem te beschermen tegen uitdroging en houd andere groenten en citrusvruchten uit de buurt. Die versnellen het rijpingsproces van de paarse vrucht.

5. Zout haalt de bittere smaak weg

Vind je aubergine te bitter? Met een heel simpel trucje los je dat op: strooi zout over de in plakjes gesneden aubergine en laat dit zo’n dertig minuten intrekken. Is de tijd om, dep dan de plakjes droog en maak ze klaar zoals je zelf wilt. Het zout onttrekt water uit de vrucht en voegt een natuurlijke smaak toe.

Lees meer over dit onderwerp