Jaarlijks gooien we 34 kilo per persoon aan voedsel weg. Denk hierbij aan de tenminste houdbaarheidsdatum die is overschreden, groente die achterin de koelkast lag of restjes waar we geen bestemming voor weten. Maar wist je dat je van de meeste kliekjes de lekkerste gerechten kunt maken? Wij vertellen je hoe je voedselverspilling tegengaat.

Dat we per persoon 34 kilo aan voedsel weggooien, is natuurlijk niet niks. Toch doen we het beter dan 3 jaar geleden: toen gooiden we 7 kilo (!) meer per persoon weg. Maar dat kan natuurlijk nog veel beter. Tijd voor actie dus! Maak deze recepten tegen voedselverspilling.

1. Wortelloof

Wortels zijn heel veelzijdig. Je kunt ze koken en serveren bij een Hollandse pot, roosteren in de oven of verwerken in een smoothie, ovenschotel of taart. Het groene ‘haar’ van de wortel verdwijnt alleen meestal in de prullenbak. Zonde, want wortelloof vormt de basis van de lekkerste gerechten.

Recept: Pesto van wortelloof

Pureer 1 teen knoflook, 50 gram pijnboompitten,10 gram basilicum, 150 milliliter olijfolie, 50 gram Parmezaanse kaas en 70 gram wortelloof met een staafmixer. Breng je pasta op smaak met deze pesto of smeer het op een toastje.

Recept: Wortelloofsoep

Schil 4 aardappelen en snipper 2 uien. Snijd de aardappelen in plakjes. Verwarm een scheutje olijfolie in een soeppan. Bak de uien, een bosje wortelloof en de aardappelen even op halfhoog vuur. Als de ui gefruit is en de aardappelen iets zijn gebakken, voeg je 2 teentjes knoflook, 3 bouillonblokjes en 1,5 liter water toe. Kook de soep een half uur en voeg zout, peper en nootmuskaat toe naar smaak.

2. Broccolistronk

Broccoli ligt vaak op ons bord. We snijden de stronk eraf, snijden hem in stukken en koken deze groene groente een paar minuten. Maar waarom gebruiken we de stronk niet? Red hem uit de prullenbak en maak er één van deze lekkere gerechten mee.

Recept: Crudités van broccolistronk

Je kunt de broccolistronk goed rauw eten. Even in plakjes of reepjes snijden en dippen maar hummus of een andere dip! Ook lekker: de stronk in kleine vierkante blokjes snijden en gebruiken als wokgroenten.

Recept: Broccolipesto

Ook van de broccolistronk kun je een heerlijke pesto maken. Hak de stronk in stukjes, snipper 1 ui en snijd 2 knoflookteentjes fijn. Bak de stronk met knoflook en ui. Voeg een flinke scheut room toe en klaar is je pesto.

3. De bladeren van de rode biet

Vergeet de bladeren van de rode biet niet. Deze bladeren verdienen een plekje in je maag, niet in je kliko.

Recept: Salade van rode bietenblad

Deze salade staat supersnel op tafel. Was de bladeren van de bieten en snijd ze in hapklare stukken. Sprenkel er wat olie over en voeg je favoriete ingrediënten toe. Denk aan kaas (van feta tot geitenkaas), noten (van walnoten tot amandelen) en andere groenten (van paprika tot broccoli).

Recept: Rode bietenbladsoep

Snipper 2 sjalotjes en bak ze in een beetje olijfolie. Was de bietenbladeren en stoof ze mee. Voeg een blokje groentebouillon toe en wat peper naar smaak. Laat je soep een uurtje sudderen en blender het daarna fijn.

4. Bloemkoolbladeren

Eerlijk is eerlijk. Als je bloemkool koopt, denk je niet gelijk aan een recept met de bladeren. Deze gerechten halen je over om dat voortaan wél te doen.

Recept: Knapperige bloemkoolsnack

Wie een gezonde snack wil maken, is blij met de bladeren van de bloemkool. Verwarm de oven voor op 180 graden. Snijd het blad van de bloemkool en spoel het even af. Verdeel de bladeren over een ovenplaat en besprenkel ze met sesamolie en sojasaus. Strooi er daarna wat gemberpoeder over. Bak de bladeren voor 20 minuten in de oven. Als de bladeren een mooie kleur hebben, zijn ze klaar om te eten.

Recept: Bloemkoolbladeren soep

Tomatensoep, kippensoep, groentesoep… overal maken we wel soep van. Maar waarom maken we geen soep van de bloemkoolbladeren en de bloemkoolstronk? Verhit een halve liter bouillon in de pan en doe hier de stronk en bladeren in stukjes bij. Laat het 20 minuten sudderen met de deksel op de pan. Garneer je soep met gebakken champignons, croutons of gorgonzola.