Groente

Groente is gezond, er zijn tientallen soorten groentes te koop en je kunt het in elke maaltijd van de dag verwerken. Toch is groente jarenlang een vergeten onderdeel van de maaltijd geweest. Ook hangt er een negatief sausje rond groente. Het is soms meer een moetje dan lekker. Groente ‘leren’ eten is bij sommige kinderen zelfs een lange strijd. Maar dat negatieve beeld kantelt langzaam maar zeker. Gelukkig maar, want groente eten past perfect in een gezonde, slanke en duurzame leefstijl. In dit dossier ontdek je al die bijzondere, goede en lekkere kanten van groente. Hoe leer je groentes beter bereiden? En waarom kun je er nooit genoeg van eten?

Algemeen | Doel | Stappenplan | Artikelen in dit dossier| Recepten

Algemeen

Groente heeft een ultragezond imago. En dat is helemaal terecht. Er is geen productgroep in ons menu waarin zoveel onmisbare vitamines, mineralen en vezels zitten. De kalium en vitamine C in aardappel, de antioxidanten in boerenkool, het ijzer in peulvruchten, de lycopeen in een tomaat en het calcium in een ui; al die stoffen zijn onmisbaar en hebben een directe link met je lichaam. Ze zorgen voor een sterk immuunsysteem en een goede spijsvertering. Door genoeg groente te eten, verlaag je zelfs je risico op hart- en vaatziekten, bepaalde soorten kanker, diabetes type 2 en overgewicht.

Maar wat is nu de allerbeste en gezondste groente? Wie is de nummer één? Sorry, maar die bestaat niet. Er bestaan alleen gezonde voedingspatronen waarin groente altijd de hoofdrol heeft. Het is onmogelijk al je behoeften uit een paar groentes te halen. Daarom is het belangrijk om gevarieerd te eten en het liefst een paar keer per dag groente op je menu te zetten. En varieer ook met de soort groente, dus niet sla, ijsbergsla of rucola. Maar een variatie van wortels, peulvruchten en bladgroentes. Dit is ook meteen een antwoord op je vraag waarom groentesoep zo gezond is!

Doel

Met al die wortels, knollen, kolen, peulvruchten, kiemen, blaadjes en paddenstoelen schotel je je lichaam een enorm rijk buffet aan allerlei gezonde stoffen voor. Zo zit in het nietige waterkers maar liefst zeventien (!) belangrijke vitaminen en mineralen. Het is een belangrijke reden om meer planten te gaan eten. Maar meer groente is ook een bewuste en duurzame keuze. Een plantaardige eiwitbron is goedkoper, planeetvriendelijker en diervriendelijker dan vlees of zuivel.

Het minimale doel zou zijn om elke dag 250 gram groente te eten. In andere landen ligt het advies overigens veel hoger; volgens de Britse norm zouden mensen elke dag vijf porties groente moeten eten zodat ze in totaal op 375 gram uitkomen. Niet dat de Britten het halen, maar toch …

De belangrijkste reden waarom we meer groente zouden moeten eten, is dat het ‘gewoon’ lekker is. Eten draait om genieten en de smaak van verse groente en goed bereide groente is onovertroffen.

Stappenplan: Hoe eet je meer groente?

  1. Eet groente bij elke maaltijd en één keer per dag als tussendoortje. Komkommer, paprika, tomaat, spinazie in omelet en waterkers – allemaal lekker bij de lunch of het ontbijt.
  2. Gebruik groente vaker als sap. Tomatensap kun je gewoon kopen, maar maak ook je eigen smoothies of sap met groente.
  3. Gebruik groente als spread op je brood. Hummus met komkommer – het is het ongekroonde, gezonde broodbeleg. Ook pindakaas zonder suiker (pinda’s zijn een peulvrucht) is een goede, hartige, plantaardige spread. Of maak je eigen selleriesalade van witte kool.
  4. Gebruik groente als saus. Je eigen tomatensaus, guacamole en salsa; het is allemaal groente!
  5. Verwerk groente in een soep. Ontdek hoeveel linzen, wortels, spinazie, ui, knoflook en prei je met je groentesoep naar binnenlepelt en verbaas je over het eigenaardige feit dat je al die jaren deze lekkere groentekans liet liggen.
  6. Maak bij de avondmaaltijd altijd twee groentes klaar. Toegeven: spinazie verveelt na twee grote opscheplepels. Maar ligt naast de spinazie ook wortels – lekker!

Artikelen in dit dossier

Recepten

Uitgelicht recept

Sprookjesachtig lekkere pokébowl bietenwrap

Sprookjesachtig lekkere pokébowl bietenwrap

0
Bernadette Kooijman is dé vrouw achter de kleurrijke groentetortilla's. Ze bedacht ze vijf jaar geleden en inmiddels liggen haar bieten- en worteltortilla's onder de...