Je wilt glutenvrij eten, heb je besloten. Maar wat dan … wat zet je ‘s ochtends op het menu en wat tover je als lunch op tafel? Zie je door de gluten de mogelijkheden niet meer? Wij geven je lekkere, glutenvrije recepten zodat je meteen de keuken in kunt.

Glutenvrije gerechten: ontbijt en lunch

Als je net start met glutenvrij eten, kan iets leuks als eten ineens voor stomende oren zorgen. Want dat bammetje wat altijd op je bord lag, zit vol gluten. En ook muesli is geen optie, net als je traditionele pannenkoeken. Argh! Geen man over boord, want er is meer dan genoeg keuze.

Omelet met groenten

Je lijf snakt, vooral in de ochtend, naar eiwitten. En die zitten in … ei! Maak dus een lekkere omelet en vul die met groenten als spinazie, paprika, courgette en champignons. Grote ontbijter? Maak dan een omelet met shiitake en quinoa. Je kunt de omelet ook een avond van tevoren maken en de volgende ochtend koud eten of nog even opwarmen in de pan.

Warme rijstepap

Zin in havermoutpap, maar dan anders? Ga voor rijstepap. De rijst, zo’n 45 gram per persoon, breng je aan de kook met bijvoorbeeld amandelmelk. Roer regelmatig tot het mengsel is ingedikt (zo’n tien minuten). Zet vervolgens het vuur lager en bepaal zelf of je er nog een scheutje amandelmelk aan toevoegt. Lekker met een vanillestokje, kaneel en banaan.

Broodloze groenteburger

Zin in een voedzame lunch? Ga voor een zelfgemaakte groenteburger. Zonder brood, met quinoa, linzen, noten en bloemkool.

Feestelijke pannenkoeken

Ja, je mag jezelf best trakteren. Zeker als het gaat om een pannenkoek op basis van boekweit en rijstmeel. Voor drie pannenkoeken heb je zo’n 62 gram glutenvrij meel, 165 gram melk, 1 ei en 1 eetlepel zonnebloemolie nodig. Zijn de pannenkoeken klaar? Versieren maar!

Vullende smoothie

Altijd goed: een smoothie. Verzamel groenten, fruit en een vet (avocado of olie) en blenden maar. Tip: ga voor een boerenkoolsmoothie met gember of eentje met spinazie en bleekselderij en je zit vol tot de volgende maaltijd.

Glutenvrije gerechten: avondeten

Je dag zit erop! Je komt thuis en ruikt al de etensgeuren bij de buren. Maar wat ga jij op tafel zetten? Iets zonder gluten, natuurlijk. Deze recepten tover je in een handomdraai op tafel:

Kokoscurry met zalm

Een curry op basis van rijst is al snel glutenvrij. Jammie! Maak bijvoorbeeld deze curry met allerlei groene groenten en zalm.

Glutenvrije lasagne

Wie houdt er nou niet van lasagne … Gelukkig hoef je lasagne niet van je menu te schrappen als je glutenvrij eet. Je kunt namelijk gewoon lasagne maken zonder pasta. Hier vind je het recept.

Groentefriet uit de oven

Zin in een frietje? Natuurlijk kun je gaan voor de aardappelfriet, maar een stuk gezonder en minstens net zo lekker is friet van groenten! Maak er een lekkere salade of soep bij en je avondeten is klaar.

Zomerse maaltijdsalade

Salades mogen niet missen in een glutenvrije keuken. Bijvoorbeeld een salade met boerenkool, champignons gebakken in tamari, stukjes feta, blokjes paprika en pijnboompitjes. Maar ook een zomerse salade met nectarine en tuinerwtjes is om van te smullen.

Glutenvrij: voor de lekkere trek

Wil je tussen de hoofdmaaltijden door iets eten? Lekkere trek? Of is het snack- of borreltijd? Een handje gemengde noten, gedroogd fruit, een fruitsalade of snoepgroenten zijn dan een perfecte optie. Ook lekker: geraspte appel met kaneel, een stukje pure chocolade, chips op kikkererwtenbasis, een zelfgebakken pompoenbrood.