Behandeling
Glutenvrij eten
Wie coeliakie heeft, moet zich houden aan een streng glutenvrijdieet. Vaak verdwijnen de klachten bij het volgen van dit dieet. Ook het slijmvlies van de darm zal zich herstellen. Na enkele maanden is het slijmvlies weer in staat voedingsstoffen op te nemen. Coeliakie wordt door een arts vastgesteld met een dunnedarmbiopsie.
Er zijn ook mensen die geen afwijkingen hebben aan de darmen en toch klachten ervaren als ze tarweproducten eten. Als alle andere oorzaken van de klachten zijn uitgesloten, zoals het prikkelbare darm syndroom, een voedselallergie of de ziekte van Crohn, is het het proberen waard of er winst kan worden geboekt met glutenvrij te eten.
Andere reden om glutenvrij te eten
Toch zijn er ook veel mensen die glutenvrij eten, zonder dat bij hun de diagnose coeliakie is gesteld. De meeste redenen die gegeven worden om glutenvrij te eten zijn:
- Buik- en darmklachten
- Acne of eczeem
- Onverklaarbare vermoeidheid
Zelf doen bij coeliakie
Omdat gluten de belangrijkste oorzaak van de symptomen van coeliakie zijn, hebben mensen met coeliakie het meest baat bij een glutenvrij dieet. Dit is een dieet zonder granen als tarwe, rogge, gerst, spelt en kamut. Veel producten bevatten deze granen zelf niet, maar kunnen toch sporen van gluten bevatten. De producten hiervan zijn wettelijk verplicht om deze allergeneninformatie op de verpakking te zetten.
Als je een glutenvrij dieet volgt, verdwijnen je klachten vaak helemaal. Ook het slijmvlies van je dunne darm herstelt, waardoor je weer voldoende voedingsstoffen kunt opnemen.
Geen coeliakie, wel glutenvrij
Ook zonder coeliakie kan je lichaam reageren op gluten. Waar de één prima drie keer per dag gluten kan eten, heeft de ander al na een enkele boterham of koekje last van buikpijn, een suf gevoel of misselijkheid. De enige manier om erachter te komen hoe je reageert op gluten is om ze een tijdje uit je dieet te halen. Dan merk je pas wat het effect van gluten is op jouw lichaam. Wees je er van bewust dat granen een belangrijk onderdeel zijn van onze dagelijkse voeding. Door gluten en dus granen weg te laten in je voeding kun je hierdoor een gebrek aan vitamines (B en E) oplopen, maar ook aan ijzer. Denk daarom goed na over volwaardige vervangers en maak een bewuste keuze.