2017 was het jaar van de boon, maaltijdbox, veganist en poké bowl. Hoewel we niet meteen afscheid van die trends hoeven te nemen, staan er voor 2018 alweer nieuwe trends te trappelen om hun intrede te doen. Wat worden de foodtrends van 2018? We zochten het voor je uit en geven tips om ze toe te passen in de keuken.

Een bosje bloemen, maar dan anders

Voortaan geef je geen bosje bloemen meer, maar strooi je het gewoon door het eten. Vooral de roos, lavendel en vlierbloesem worden in 2018 populair om toe te voegen aan koffie, cocktails, chocolade en thee of als kruid in gerechten.

Keukentip: maak thee van (gedroogde) lavendel, rozemarijn en munt.

Paddenstoelen in je thee

Paddenstoelen staan al jaren bij menigeen op het menu, maar in 2018 staan ze in de spotlight. En ‘gewoon door de rijst’ is niet meer voldoende. We gaan voor (poeders van) paddenstoelen in dranken, soep, koffie, smoothies en thee. En als je denkt dat we het over kastanjechampignons hebben: nee, het gaat eerder om soorten als cordyceps, reishi en chaga.

Keukentip: bij de gezondheidswinkel kun je verschillende paddenstoelen in drank- of poedervorm kopen en zo door de thee of koffie roeren.

Een vleugje Midden-Oosten

Pitabroodjes? Kennen we! Hummus? Kennen we! Kikkererwten? Kennen we! Maar de keuken uit het Midden-Oosten is veel gevarieerder. In 2018 nemen we een diepe duik in deze keuken en ontdekken we onder andere gegrilde halloumi, het eenpansgerecht shakshuka en de kruiden kardemom en sumak.

Keukentip: snijd pitabrood in stukjes, bak het kort in een koekenpan en strooi er za’atar of sumak overheen en wat chilivlokken. Lekker bij een salade of erdoorheen als croutons. Eetsmakelijk!

De nieuwe coffee to go: bouillon

In New York is de koffie al ingeruild voor een kopje bottenbouillon, in Nederland lopen we iets minder hard van stapel. In Amsterdam zit al wel de Bouillonbar en in Maastricht The Broth Bar, die de ouderwetse bouillon in een modern jasje steken. Wij zijn benieuwd of dit de koffiezaak van de toekomst wordt.

Keukentip: laat kippenresten met bot, 1,5 liter water en verse kruiden naar keuze 12 tot 20 uur zachtjes koken. Voeg eventueel winterpeen, selderij, gembersap, verse kurkuma of bietensap toe.

Taco’s met een twist

Een klassiek gerecht dat in 2018 een opleving krijgt. Experts zien dat steeds meer mensen de traditionele taco een make-over geven, door bijvoorbeeld zeewier toe te voegen of het te verplaatsen van hoofdgerecht naar ontbijt of toetje.

Keukentip: een lekkere combinatie is zeewier, wortel, avocadomousse, rode kool en courgette. Of wat dacht je van een taco gevuld met banaan, chocolade, kaneel, pinda’s en kokosijs.

Van kop tot staart, van stronk tot blad

Het weggooien van de broccolistronken is bij deze verleden tijd. Net als de schil van de watermeloen, de pitjes van de … De afvalbak blijft leger, de voedselverspilling daalt. Op de redactie hopen we dat deze trend zich in 2018 écht ontpopt.

Keukentip: we schreven al eerder wat je kunt met de schil van verschillende soorten groente en fruit. Gebruik ze in gerechten!

Gepofte en gedroogde snacks

Popcorn, move over. Het is tijd voor gedroogde cassave en chips van spruiten, zeewier en linzen. Zal dit net zo lekker zijn als een ‘gewoon’ chipje?

Keukentip: maak je eigen chips van spruiten door de blaadjes van spruitjes door de olie te doen en in een enkele laag op een bakplaat te leggen. Bak ze vervolgens knapperig in ongeveer 10 minuten op 180 graden en bestrooi met zout, kruiden of citroenrasp naar smaak.

Superfood van 2018: kurkuma

Een specerij dat in elk keukenkastje hoort te staan en nog vaker in je pan moet zitten, is kurkuma. Je vindt deze wortel in de supermarkt ook wel onder de namen koenjit en geelwortel. Het staats steeds meer in de belangstelling vanwege de gezondheidsbevorderende eigenschappen die worden geclaimd.

Keukentip: verhit een scheutje olie in de pan, voeg kurkuma toe en doe daar de gekookte rijst bij. Of meng een theelepel kurkuma door een eetlepel kokosolie en doe dat door een smoothie.

Ook mogelijke trends voor 2018: bruisend water, rauw eten, veganistische hoogstandjes, speciaalbier is de nieuwe wijn, ‘superfood’ moringa en transparant labelen. Wat vind jij van deze foodtrends? Denk je dat we in 2018 massaal voor de bijl gaan? Wij zijn benieuwd!