Bij een etentje, ontbreekt een voorgerecht nooit. Maar thuis maak je nooit een voorgerecht. Jammer, want juist in een voorgerecht verwerk je makkelijk extra groente en gezonde vetten. Tegelijkertijd is een voorgerecht low-calorie, hartstikke lekker en zo klaar. We presenteren drie lekkere voorgerechten!

Een slank voorgerecht kun je makkelijk herkennen. Het is een klein gerechtje waar je niet meteen vol van zit. Het bevat vezels en vet, want hiermee leg je alvast een begin voor je verzadigingsgevoel. Een slank voorgerecht is een goede aanvulling op je hoofdgerecht, dankzij het extra beetje groentes. En het is voor een bijzonder moment. Voldoet jouw voorgerecht aan al deze eisen? Dan is het waarschijnlijk een slank recept! Laat je inspireren door deze recepten.

Zalmrolletje met kaas en komkommer

Nodig voor vier personen:

  • 200 gram gerookte zalm
  • 100 gram cottage cheese
  • 1 komkommer
  • Citroenrasp
  • Peper en zout

Zo maak je het:

Snijd met een kaasschaaf dunne plakken van de komkommer. Leg de komkommer op wat keukenpapier, zodat de komkommerplakken goed kunnen uitlekken. Op een stuk verhoudfolie verdeel je de zalm in een groot rechthoek. Bestrooi de zalm met wat peper en zout naar smaak. Smeer de cottage cheese uit over de zalm en bestrooi het met de citroenrasp. Vervolgens leg je de komkommerplakken op de cottage cheese. Rol het geheel op, zorg er voor dat het vershoudfolie niet tussen de rol komt te zitten. Leg de zalmrol een uur in de koelkast, vervolgens kun je er stukjes van één centimeter van snijden. Serveer ongeveer twee tot drie rolletjes per persoon.

Voedingswaarde per portie: 128 kcal, 14 gram eiwit, 7 gram vet waarvan 5 gram onverzadigd vet en 2 gram koolhydraten.

Waarom slank? De goede vis vetten zorgen al voor een klein beetje verzadigingsgevoel waardoor je niet gaat overeten van het hoofdgerecht.

Bietensalade

Nodig voor vier personen:

  • 3 handen verse spinazie
  • 200 gram voorgekookte bieten
  • 50 gram witte kaas
  • Wat pijnboompitjes
  • Peper en zout
  • Balsamico azijn

Zo maak je het:

Was de spinazie en verdeel over vier borden. Snijd de bieten in plakjes en verdeel deze als een soort carpaccio over de spinazie. Verbrokkel de witte kaas over de rode bieten heen. Bestrooi met wat pijnboompitjes, peper en zout. Besprenkel met wat balsamico-azijn en serveer.

Voedingswaarde per portie: 83 kcal, 5 gram eiwit, 5 gram vet waarvan 3 gram onverzadigd vet en 3 gram koolhydraten.

Waarom slank? Dankzij de verse spinazie moet je goed kauwen, een stimulering voor een goede spijsvertering!

Tomatensoep

Nodig voor vier personen:

  • 600 gram Romatomaten
  • 2 uien
  • 2 teentjes knoflook
  • Halve rode peper
  • 1 liter groentebouillon
  • Olijfolie
  • Handje verse basilicum
  • Peper en zout

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 200 graden. Was de tomaten en snijd ze doormidden. Pers de knoflooktenen en meng de knoflook met wat olijfolie, peper en zout. Leg de tomaten in een ovenschaal en besmeer ze met de olijfolie. Rooster de tomaten ongeveer 30 minuten. Snipper de uien en snijd de peper fijn, fruit alles aan in een soeppan. Voeg de tomaten en bouillon toe. Laat het geheel ongeveer 15 minuten koken en pureer daarna de soep met een staafmixer. Met basilicum kun je de soep nog wat extra op smaak brengen.

Voedingswaarde: 79 kcal, 2 gram eiwit, 4 gram vet waarvan 3 gram onverzadigd vet en 9 gram koolhydraten.

Waarom slank? Dit voorgerecht bevat bijna 75 gram groente per portie. Al een goed begin van alle vitamines, mineralen en vezels.

Lees meer over dit onderwerp in ons dossier ‘Gezonde voeding’