De eierkoek en ontbijtkoek worden iedere dag in veel broodtrommels gestopt en zijn niet weg te denken uit de supermarkt. Daarom zijn wij van Lekker Gezond benieuwd wat de gezondste, goedkoopste en duurzaamste keus is. We leggen deze bekende tussendoortjes langs de gezonde meetlat.

Wist je dat er allerlei soorten eierkoeken zijn? Naast de gewone eierkoek, vind je in veel supermarkten ook mini-eierkoeken, volkoren eierkoeken, spelt eierkoeken, chocolade eierkoeken, witte eierkoeken en Brabantse eierkoeken. Het schap met ontbijtkoek is bijna net zo goedgevuld. Je kunt kiezen voor gesneden of ongesneden, met minder suiker, stukjes karamel, gember, rozijnen, noten of zelfs ontbijtkoek met Belgische chocolade. Hoe komen deze snacks zo populair?

Sonja Bakker en de Egyptenaren

De eierkoek heeft zijn populariteit te danken aan gewichtsconsulente Sonja Bakker.
In haar dieetboeken raadde ze eierkoeken aan, waardoor dit tussendoortje ineens uit de schappen vloog. Over de oorsprong van deze snack is weinig bekend. Wel schijnt de eierkoek al jaren vast onderdeel te zijn van de Brabantse koffietafel, meestal gegeten met een likje boter en wat suiker. Ook in Zeeland en Groningen zijn deze ‘pleverkouken’ (Gronings voor eierkoek) al lange tijd populair.

Het is onbekend hoe de ontbijtkoek zo populair is geworden. We weten wel dat de voorloper van deze koek waarschijnlijk 4000 jaar geleden werd gegeten door de oude Egyptenaren. Ze maakten een koek met granen, honing, kaneel en peper. Zelfs in de Griekse oudheid was een soortgelijk tussendoortje populair. Het schijnt dat de filosoof Socrates een plakje ontbijtkoek at voor iedere toespraak die hij hield. In de 16e eeuw werd er voor het eerst professioneel ontbijtkoek gebakken in Nederland. Vroeger was het een traditie om deze snack op verjaardagen en begrafenissen te serveren, omdat de ingrediënten honing en peper symbool staan voor blijdschap en verdriet.

Wat is goedkoper?

Bij Albert Heijn koop je tien vrije uitloop eierkoeken voor €0,79, dat is €0,08 per eierkoek. Bij Jumbo ben je precies hetzelfde kwijt. Voor de goedkoopste ongesneden ontbijtkoek betaal je bij Jumbo en Albert Heijn €0,45. Wie een beetje netjes snijdt, haalt hier 18 plakjes uit. Dat maakt één plakje €0,05. Geen geld!

De winnaar: Wie gaat voor de goedkoopste ontbijtkoek (AH Basic), heeft al een plakje voor €0,05. Voor een eierkoek betaal je nét iets meer.

Wat is gezonder?

Wat is gezonder: een eierkoek of plakje ontbijtkoek? We vergelijken één eierkoek (30 gram) en een plakje ontbijtkoek (25 gram).

  • Calorieën: 93 calorieën in een eierkoek en 77 calorieën in een plak ontbijtkoek.
  • Eiwitten: 2,4 gram eiwitten in een eierkoek, 0,7 gram in ontbijtkoek.
  • Koolhydraten: 20 gram koolhydraten in een eierkoek en 17,4 gram in ontbijtkoek.
  • Vet: 0,4 gram vet in een eierkoek, 0,3 gram in ontbijtkoek.
  • Vezels: 0,4 gram vezels in ontbijtkoek , 0,9 gram in ontbijtkoek

De winnaar: Gelijkspel, want de snacks gaan bijna gelijk op. In een eierkoek zitten iets meer calorieën en koolhydraten en, heel logisch, eiwitten. Een plakje ontbijtkoek bevat iets minder vet en iets meer vezels. Een echte gezonde winnaar kunnen we niet aanwijzen, omdat er in de tussendoortjes veel suiker zit. Gezonde snacks zijn het dus niet.

Wat is duurzamer?

Om een eierkoek te maken, zijn er maar weinig ingrediënten nodig: melk, eieren, bloem, bakpoeder, boter en suiker. Ingrediënten die we niet van ver hoeven te halen, maar gewoon uit Nederland komen. Wel zijn melk, boter en eieren dierlijke producten. Het verwarmen, ventileren en verlichten van de stallen van deze dieren kost energie. Ook zit er nog steeds in veel veevoer soja, waar bossen voor gekapt worden. En niet te vergeten: het wordt de laatste jaren steeds duidelijker dat de productie van zuivel en eieren alles behalve diervriendelijk is.

Voor het maken van ontbijtkoek wordt er meestal roggebloem, tarwebloem, suiker en plantaardige oliën gebruikt, zoals palm- en raapolie. Roggebloem en tarwebloem is makkelijk te koop in Nederland, net zoals suiker. Palmolie ligt de laatste jaren onder vuur, omdat voor de aanleg van oliepalmplantages stukken regenwoud worden gekapt.

De winnaar: Gelijkspel. Ook als we kijken naar duurzaamheid gaan deze tussendoortjes gelijk op. Wil je een duurzame eierkoek maken? Duik dan de keuken in met plantaardige melk en boter. Op internet zijn ook genoeg recepten te vinden voor eierkoeken zonder ei. En door iets beter te zoeken in het schap, vind je ook ontbijtkoek zonder palmolie.

De winnaar is…

Een nek-aan-nekrace die eindigt in gelijkspel. Wie echt gezond wil eten, laat de eierkoeken en ontbijtkoek in de supermarkt liggen.