Terwijl muesli dacht een plek te hebben gewonnen in de bak met kwark, kwam granola om de hoek kijken. Ze lijken wel familie van elkaar. Maar zijn ze tweeling of broer en zus? Wij zetten ze naast elkaar en zochten het uit. Wat is de gezondste keuze?

Granola en muesli lijken veel op elkaar. Zowel granola als muesli bestaat uit een mix van noten, pitten, zaden en/of granen. Muesli is in principe ongezoet en ongeroosterd, terwijl granola gezoet en geroosterd is. Aan zowel muesli als granola kunnen ook (zuid)vruchten zoals rozijnen worden toegevoegd. Maar zijn er verschillen in prijs, voedingswaarde en duurzaamheid? We maken de balans op.

Wat is goedkoper?

Na een blik in het schap is het al snel duidelijk: muesli is goedkoper dan granola. Voor een kilo granola betaal je tussen de € 5,69 en € 8,58. Voor een kilo muesli tussen de € 1,49 en € 4,79. Maak je granola of muesli zelf, dan is het verschil een stuk kleiner. De ingrediënten zijn immers bijna hetzelfde, alleen voeg je bij granola als extraatje een zoetmiddel toe.

Winnaar: Het prijsverschil is behoorlijk groot. De goedkoopste soort granola, is de duurste soort muesli. Muesli is dus de goedkoopste keus. Maak je het zelf, dan zijn beide varianten even goedkoop.

Wat zegt de gezonde meetlat?

Dit is een lastige. De ingrediënten zijn grotendeels hetzelfde, waardoor granola en muesli ongeveer evenveel vezels, eiwitten, koolhydraten en gezonde vetten bevatten. Het enige verschil is dat granola gezoet is, vaak met honing, stroop of agavesiroop. Toch zijn veel soorten muesli ook gezoet. Kies je voor de ongezoete variant en compenseer je dit niet met (extra) dadels of andere zoete ingrediënten, dan zou muesli een gezondere keuze zijn wat betreft suikers.

Winnaar: Gelijkspel. Het enige verschil is de hoeveelheid suikers, maar aangezien de meeste muesli’s ook suikers bevatten, door een zoetmiddel of door zuidvruchten, is dat te verwaarlozen.

Wat is duurzamer?

Bijna alle ingrediënten van muesli en granola worden ingevlogen: de noten, zuidvruchten, pitten. Zelfs het graan, meestal haver, komt vaak niet van eigen bodem. Aangezien de ingrediënten van muesli en granola bijna hetzelfde zijn, verschilt de duurzaamheid daarin niet. Iets om over na te denken: granola wordt nog geroosterd en daar is natuurlijk elektriciteit voor nodig in de vorm van een oven.

Winnaar: Gelijkspel. De duurzame lat gaat eerder richting de muesli, omdat deze niet geroosterd wordt. Maar het verschil in duurzaamheid is, zover we kunnen beoordelen, zo klein, dat granola het voordeel van de twijfel krijgt.

Wie is de winnaar: muesli of granola?

Muesli is een stuk goedkoper dan granola. Wat betreft gezondheid en duurzaamheid is het lastiger. Muesli lijkt ook op die terreinen te winnen, maar granola vecht hard terug. Koop je muesli of granola in de supermarkt, dan is de kans groot dat muesli een goedkopere, gezondere en duurzamere keuze is. Máár: maak je het zelf, dan is het verschil te verwaarlozen, afhankelijk van wat je er aan toevoegt. Ons advies: maak je eigen gezonde granola of muesli.