Heb je genoeg van een boterham of bakje havermout? Doe dan mee met deze ontbijttrend uit Amerika. Granola is een gezonde mix van noten, zaden, pitten en ander eten dat in je keukenkastje ligt. Even roosteren in de oven en je gezonde ontbijt is klaar. Lekker door de yoghurt, met amandelmelk of als snack.

Stond eerst in het schap met ontbijtgranen alleen muesli, cruesli en havermout, langzaam verovert granola ook een vaste plek. In Amerika is dit ‘nieuwe’ ontbijt al helemaal ingeburgerd. Het staat standaard op het menu in hippe ontbijttentjes en op internet vind je volop inspirerende foto’s van glazen potten gevuld met knapperige granola. Ook in de nieuwste kookboeken van Rens Kroes en Ella Woodward staat een recept voor deze gezonde ontbijtmix. Natuurlijk kunnen wij niet achterblijven!

Is granola niet hetzelfde als muesli en cruesli?

Ja en nee. Granola kun je niet vergelijken met de standaard muesli die je in de supermarkt vindt, omdat dit niet geroosterd is zoals granola geroosterd wordt in de oven. Als je muesli roostert met suiker en olie, krijg je cruesli. Net als cruesli is granola een mix van zaden, noten, gedroogd fruit en andere dingen die je lekker vindt (van chocolade tot kokos). Alleen omdat je het zelf maakt, kun je het zo (on)gezond maken als je zelf wil. Maak je eigen glutenvrije, suikervrije granola of zoet het met ahornsiroop of honing. Het restje quinoa- of havervlokken in je keukenkastje krijgt zo eindelijk een bestemming. Granola is lekker met (Griekse) yoghurt, kwark, maar ook als topping op havermout of met amandelmelk.

Maak je eigen granola

Als je geen zin hebt om een recept te volgen en die glazen potten in huis wilt vullen met je eigen granola-mix, kan dit basisrecept je helpen.

Ingrediënten voor een flinke voorraad:

  • 175 gram havermoutvlokken (eventueel gemixt met gewone quinoa of quinoavlokken)
  • 1 theelepel van je favoriete kruiden of een mix daarvan. Bijvoorbeeld: kardemom, kaneel, koekkruiden, kruidnagel
  • een snufje zout
  • 2 eetlepels kokosolie of zonnebloemolie
  • 100 gram gehakte noten naar keus, zoals amandelen en walnoten
  • 3 eetlepels honing, ahornsiroop of agavesiroop (dit kun je weglaten)
  • stukjes pure chocolade, kokosrasp, gedroogd fruit, lijnzaad, pompoenpitten

Verwarm de oven voor op 180 graden, meng het geheel en bak het in ongeveer twintig minuten goudbruin. In een luchtdichte pot kun je het ongeveer twee weken bewaren.

Chocolade boekweit granola

Ingrediënten voor een flinke pot:

  • 300 gram (glutenvrije) havermoutvlokken
  • 300 gram boekweit
  • 75 gram geschaafde kokos
  • 100 gram hazelnoten
  • 100 gram walnoten
  • 25 gram geraspte kokos
  • 3 el lijnzaad
  • 100 ml vloerbare kokosolie
  • 100 ml honing
  • 75 gram cacaopoeder
  • 1 tl vanille extract
  • 1/2 tl grof zeezout

Verwarm de oven voor op 150 graden. Doe de havermoutvlokken, boekweit, kokosschaafsel, lijnzaad en kokosrasp in een kom. Hak de walnoten en pecannoten grof en voeg deze toe. Smelt de kokosolie in een pan. Doe de honing, vanille extract, cacaopoeder en het zeezout erbij. Laat kort pruttelen terwijl je ondertussen roert. Schenk het mengsel bij de droge ingrediënten. Roer door met een spatel zodat alles goed bedekt is.Bekleed een bakplaat met bakpapier. Verdeel de granola over de bakplaat en druk goed aan met de platte kant van een spatel. Druppel er nog wat extra honing over.

Bak de granola in 30-35 minuten zonder de granola aan te raken (dus niet omscheppen). Zo krijg je de grote brokken. De granola is klaar als hij bruin kleurt en de keuken lekker begint te ruiken.

Bron recept: yellowlemontreeblog.com