Sinaasappelsap is flink in opspraak geweest de afgelopen maanden. Het zou een suikerbom zijn en vergelijkbaar met de bekende, donkere prikdrank. Eet fruit uit de hand, is het devies. Hoe (on)gezond is deze sap? En is een glas tomatensap een betere keuze? We leggen ze langs de meetlat.

Wat is goedkoper?

We vergelijken de prijs van sinaasappelsap en tomatensap in pak. Sinaasappelsap koop je bij Albert Heijn voor een prikkie. Koop een jerrycan van het budgetmerk gevuld met sinaasappelsap, dan betaal je € 1,94 voor twee liter. Dat is € 0,97 per liter. Voor een liter tomatensap van het Albert Heijn huismerk, betaal je nog minder: € 0,92. Bij Jumbo ben je ongeveer hetzelfde kwijt. Een liter sinaasappelsap van het huismerk kost € 0,99 en een liter tomatensap kost € 0,88.

De winnaar: Tomatensap. Voor het sap van deze rode groente betaal je nog minder dan voor sinaasappelsap.

Wat is gezonder?

Eén ding is duidelijk: een tomaat en sinaasappel eten, is gezonder dan in de vorm van sap. Je krijgt zo meer vezels binnen, waardoor je bloedsuikerspiegel minder snel stijgt. Toch leggen we sinaasappelsap met vruchtvlees en tomatensap langs de meetlat*.

Calorieën: 16 calorieën in tomatensap, 42 calorieën in sinaasappelsap.
Koolhydraten: 3,2 gram in tomatensap en 8,7 gram in sinaasappelsap.
Vezels: 0,4 gram in zowel tomatensap als sinaasappelsap.
Vitamines: in tomatensap zit 0,15 gram aan vitamine B en in sinaasappelsap 0,18 gram. In tomatensap zit 8 gram vitamine C en in sinaasappelsap 24 gram.

De winnaar: Tomatensap is krapjes aan de winnaar. Qua calorieën en koolhydraten scoort deze sap een stuk beter. Als het gaat om ijzer, kun je beter een glas sinaasappelsap drinken.

*We vergeleken 100 milliliter tomatensap en sinaasappelsap. Dit is een klein glaasje.

Wat is duurzamer?

We pakken de beoordeling van The Question Mark erbij om de duurzaamheid te bepalen. Tomatensap wordt door hen – in vergelijking met andere producten in de categorie dranken – beoordeeld met een magere 6 voor milieu en een 5 voor mensenrechten. Sinaasappelsap doet het niet beter en krijgt gemiddeld een 5 voor duurzaamheid. Zowel tomaten als sinaasappels die worden gebruikt voor sap in pak, komen vaak uit het buitenland.

Groente- en fruitsappen zijn over het algemeen niet duurzaam, vanwege de omstandigheden in het land van herkomst, de productie, het vervoer en de verpakking. Opvallend: sinaasappels zelf persen en direct opdrinken is iets gezonder dan sap uit de supermarkt, maar is niet per se duurzamer. Hoewel het vaak niet wordt verpakt en niet in de koelkast wordt bewaard, is het vervoeren van sinaasappels in trucks geen duurzame rit.

De winnaar: Gelijkspel. Beide sappen gooien op het gebied van duurzaamheid geen hoge ogen (uitzonderingen daargelaten), vanwege het land van herkomst, de productie, het vervoer, de verpakking en de omstandigheden waarin het bewaard moet worden.

De winnaar

Tomatensap komt meer ongeschonden uit de strijd dan de oranje fruitsap. Hoewel beide sappen geen lof verdienen op het gebied van duurzaamheid, is tomatensap iets gezonder (voor af en toe) en goedkoper. Zoals we al zeiden: af en toe een glaasje kan prima, maar eet sinaasappels en tomaten vooral uit de hand (of in een salade!).