Is het gezonder om matig alcohol te drinken? Of om juist helemaal geen alcohol te drinken? Een eenvoudige vraag met een lastig antwoord. Het is maar naar welk orgaan je kijkt. Voor je hart, en zelfs om te ontspannen, is een glas alcohol best gezond. Maar voor je lever is alcohol nooit goed. Je lever houdt van Spartaans!

Je lichaam ziet alcohol als een giftige stof dat afgebroken moet worden in de lever. De afbraak van alcohol krijgt altijd voorrang op de afbraak van alle andere giftige stoffen uit het lichaam. Bij een te hoog aanbod van alcohol kunnen er door ophoping van afbraakproducten stoornissen ontstaan in de stofwisseling. Ook is er een direct verband tussen de hoeveelheid alcoholconsumpties en leverziekten. Zo ongezond is alcohol dus voor je lever.

Alcohol best gezond

Maar uit verschillende internationale onderzoeken blijkt dat een beetje alcohol drinken best goed is voor de gezondheid. Matig gebruik van alcohol verlaagt bijvoorbeeld de kans op hart- en vaatziekten en diabetes.

Maar ‘matig’ is nu precies het belangrijkste probleem voor alle wijn- en bierliefhebbers. Matig drinken is niet te doen, daarvoor is alcohol te lekker. Matig drinken betekent voor mannen dat zij per dag maximaal twee glazen mogen drinken en vrouwen één glas. En één of twee wordt snel drie of vier. De gezondheidsrisico’s van meer drinken zijn groot; de kans op levercirrose, beroertes, hartinfarct en verschillende soorten kanker nemen toe bij het drinken van alcohol boven de ‘matiggrens’. Om die reden stelde de Gezondheidsraad in 2015 in haar richtlijnen dat helemaal geen alcohol drinken feitelijk de beste richtlijn is. Matig drinken is misschien gunstig voor de gezondheid, maar die voordelen wegen niet op tegen de nadelen als je niet matig drinkt zoals (bijna) iedereen doet. Daarom liever de norm op ‘niets’.

Lever is blij met 0% alcohol

‘Niets’ blijft een lastige norm als je weet dat ‘iets’ best oké is. Alhoewel … best oké als je de lever niet meerekent. De lever functioneert echt beter op geen druppel alcohol. Om die reden startte de Engelse leverspecialist Dr. M. Wright (Southampton General Hospital) de campagne ‘Love your Liver’. Hij zag dat veel mensen een maand niet drinken als zij weken overmatig alcohol hadden gebruikt, bijvoorbeeld in de decembermaand of in de zomervakantie. Zij dachten dat na een maand niet drinken de lever weer helemaal fris en hernieuwd is.

Zolang er geen sprake is van blijvende schade, is de lever inderdaad in staat om zichzelf in zo’n 24 uur geheel te herstellen. Maar een maand lang niet drinken met het idee dat je daarna je lichaam weer probleemloos kunt misbruiken met grote hoeveelheden alcohol is onzinnig. Je beschadigt dan je lever opnieuw.

Het zou volgens de arts beter zijn helemaal af te zien van alcoholgebruik. En vooruit, elke week een paar dagen niet drinken mocht ook. En dan zitten we toch weer op ‘iets’.