Als het buiten warm is, wil je maar één ding: verkoeling. Een glas ijskoude ice tea komt dan als geroepen. Maar hoe maak je deze dorstlesser zonder de suikerpot om te kieperen? En wat is het verschil tussen cold brewed ice tea en gewone ice tea? Lekker Gezond ontrafelde de geheimen van dit verfrissende drankje.

Steeds vaker staat ‘zelfgemaakte ice tea’ op de menukaart van ontbijt- en lunchtentjes. Bestel je dit drankje? Dan krijg je meestal een groot glas of hippe Mason jar gevuld met koude thee, ijsklontjes, fruit en een rietje. Lekker, verkoelend, maar vaak ook duur. Reden genoeg om zelf de keuken in te duiken en voor een prikkie ice tea te maken. Met dit stappenplan staat er zo een kan op tafel:

Stap 1: Koop de lekkerste thee

Voor zelfgemaakte ice tea heb je eigenlijk maar twee dingen nodig: thee en water. Omdat je zo weinig ingrediënten gebruikt, is de kwaliteit van de thee heel belangrijk. Het verschilt natuurlijk per merk, maar losse thee is meestal van betere kwaliteit dan thee in een zakje. In een theezakje zitten vaak kleine stukjes van de theebladeren, ook wel bladstukjes of bladgruis genoemd. Het vermalen van de theebladeren komt de smaak van de thee niet ten goede, omdat de theebladeren hun smaakmakende oliën hierdoor verliezen. Voor losse thee worden de theebladeren minder bewerkt. Ook heeft losse thee vaak meer smaak, omdat de bladeren niet opgepropt zitten in een zakje. Het water kan er hierdoor beter bij.

Wat de lekkerste thee is om ice tea van te maken, is een kwestie van smaak. Groene thee is altijd goed. Ook lekker: een mix van groene thee en gedroogde zomerse vruchten zoals appel, kers, cranberry en kiwi. En ligt er nog een zakje rooibosthee in je keukenkastje? Dan kun je die ook prima gebruiken.

Stap 2: Kies je methode

Je zet een pot thee, laat het afkoelen et voilà je hebt ice tea. Ho stop! Er zijn nog meer manieren om ice tea te maken. Probeer ze allemaal en kies dan je favoriet:

Ice tea methode 1 – hot brew: Breng een liter water aan de kook, wacht tot het water de juiste temperatuur heeft (een thermometer is je vriend!) en doe een theefilter met losse thee in het water. Zorg dat de thee genoeg ruimte heeft in je thee-ei of theefilter, zodat het water er goed bij kan. Als je ice tea maakt van groene thee, moet het water tussen de 65 en 80 graden zijn. Zwarte thee kun je met water van 85 graden zetten. De temperatuur is belangrijk, want anders wordt je ice tea te bitter van smaak. Laat de thee een paar minuten trekken, verwijder het zakje en zet het in de koelkast.

Ice tea methode 2 – cold brew: De hippe methode, waardoor je ice tea een zachtere smaak krijgt. Vul een kan met koud water, voeg losse thee toe (ongeveer 7 gram) en laat het voor acht tot twaalf uur in de koelkast staan. Geduld is dus een vereiste!

Ice tea methode 3 – de snelle methode: Als je de hot en cold brew te veel tijd vindt kosten, kun je ook voor de snelle methode gaan. Je vult hiervoor een kan voor de helft met gekookt water. Trek hier de losse thee een paar minuten in (ongeveer 7 gram) en leng het daarna aan met koud water en ijsklontjes.

Tip: Je kunt de losse thee in een theezakje, thee-ei doen of los toevoegen. Als je de thee los toevoegt, moet je het wel even door een zeef halen.

Stap 3: Geef je ice tea extra smaak

Je kunt je ice tea zo drinken, maar waarschijnlijk smaakt het dan een beetje saai. Proef het en voeg eventueel een beetje honing of agavesiroop toe om het wat zoeter te maken. Een paar plakjes gember geeft je ice tea extra pit. Doe wat schijfjes citroen, limoen of sinaasappel in je glas en voeg wat ijsblokjes toe. Of steel de show met crushed ice. Hiervoor sla je met een hamer op een zak gevuld met ijsklontjes. Doe er eventueel nog wat diepvriesfruit, schijfjes komkommer of blaadjes munt of andere kruiden bij. Overdrijf niet, want meer is lang niet altijd lekkerder. Laat de ingrediënten even trekken en schenk je ice tea dan in een feestelijk glas. Proost!

Een aantal lekkere combinaties:
Thee + aardbeien + citroen + basilicum
Thee + perzik + limoen + rozemarijn
Thee + framboos + citroen + munt
Thee + kiwi + limoen + tijm

Tip: vervang je plastic rietje voor één van ijzer. Goed te recyclen en dus veel beter voor het milieu!

Lees meer over dit onderwerp