Twee dagen alleen op sappen leven. Is dat te doen? De enige manier om daar achter te komen, is door het te proberen. Daarom testte redacteur Shirah de afgelopen 2 dagen een sapkuur. Hoe reageerde haar lichaam hierop? En smaakt het naar meer? Lees verder voor een eerlijk detoxdagboek.

Niets is mij te gek. Ik heb geleefd als een oermens, met mijn slowjuicer de meest exotische sappen gemaakt en door yoga mezelf bijna in de knoop gelegd. Want van proberen, kun je leren. Alleen zonder begeleiding detoxen ging mij een stap te ver. Daarom schakelde ik de hulp in van voedingsdeskundige Nathalie Koning van Detox Koning. Van haar kreeg ik uitleg over het ontgiften van mijn lichaam en een pakket met 6 groente- en fruitsappen, detoxshots, detoxthee en voedingssupplementen. Ook begeleidde ze mij per mail tijdens deze bijzondere week.

Maar waarom een detox?

Voedingsdeskundige Nathalie Koning: “Je lichaam wordt dagelijks belast door schadelijke invloeden van buitenaf (denk aan uitlaatgassen, sigaretten, alcohol, bespoten groente, bewerkt voedsel, medicijnen). De dagelijkse aanvoer van schadelijke stoffen kan ertoe leiden dat je lichaam niet meer alle afvalstoffen kwijt kan en overbelast raakt. Klachten die hiermee gepaard gaan zijn huidaandoeningen, allergische reacties waaronder astma, hoofdpijn, vermoeidheid en gewichtstoename.”

“Een reinigingskuur is de ideale manier om je lichaam weer in balans te krijgen en weer efficiënt voor je te laten werken. Door tijdelijk te stoppen met vast voedsel, krijgt het lichaam de tijd om zich volledig te richten op reiniging en herstel van organen, weefsels en cellen.”

Dag 1 en 2: voorbereiden op het sapvasten

Het is belangrijk om je lichaam voor te bereiden op de sapkuur, anders is de overgang naar honderd procent groente en fruit te groot. Ook kun je zo hoofdpijn en misselijkheid tijdens het ontgiften voorkomen. Op de eerste dag van mijn detox-avontuur schrapte ik daarom kaas, vlees, alcohol en producten met veel suiker van mijn voedingspatroon. Ik miste niks en er bleven genoeg dingen over die ik wél mocht eten. Die dag voelde ik me zoals normaal en het leek mij zelfs een goed idee om vegetariër te worden.

Op dag twee van de detox, mocht ik alleen groente, fruit en een beetje groentesoep eten. Daarom ontbeet ik met een grote fruitsalade, at ik wortels als snack en lunchte ik met avocado en een berg groente. Ik had energie voor tien en de suikerdips die normaal heb, bleven vandaag weg. Toen ik na een lange dag huis kwam, was het wel even slikken. Liever at ik een bord pasta of een hamburger, dan een kopje groentesoep en een salade. Na het eten voelde ik me draaierig en dook ik bijna meteen in bed.

Dag 3: ontgiften is zwaar

Al vroeg werd ik wakker met een knorrende maag. ‘Had ik dan toch te weinig gegeten?’ Tijd om hierover na te denken had ik niet, want een uitgebreid ochtendritueel wachtte op mij. Eerst dronk ik een shotje tarwegras (ontgifter voor lever, darmen en nieren), daarna een aloë vera en cranberry shot (bevordert de spijsvertering), een handje detoxsupplementen en een glas lauw water met citroen.

Onderweg naar de redactie dronk ik mijn eerste glas sap. Nathalie raadde mij aan om ieder uur een glas detoxsap te drinken en daarnaast veel water. De sap van komkommer, appel, banaan en peterselie smaakte goed. Tot nu toe voelde ik me veel rustiger dan normaal. Zou dat door de detox komen?

Die ochtend had ik een interessante workshop. Terwijl mijn collega’s druk aan het praten waren, zat ik op een eigen eiland. Ik hoorde wat iedereen zei, maar meepraten kostte moeite. Net zoals gister voelde ik me draaierig en werd ik steeds bleker. Terwijl iedereen een broodje gezond at, probeerde ik op mijn sap te kauwen- geen succes- en nam ik nog een kop detoxthee. In de middag had ik het ijskoud en de concentratie van een oorwurm. Mijn hoofd voelde leeg, maar niet op een prettige manier. Daarom dook ik thuis, na een shotje kleiwater (een ontgifter) weer vroeg mijn bed in.

Dag 4: een moeilijke beslissing

Weer kwam ik met moeite uit bed voor mijn ochtendritueel. Ik had verschrikkelijk geslapen en werd vaak wakker door een knorrende maag. Toen ik sap uit de koelkast wilde pakken, moest ik rennen naar de wasbak. Ik kon niet stoppen met kokhalzen. ‘Is dit nou ontgiften?’ Toen heb ik een lastige beslissing genomen. Met een drukke agenda in het vooruitzicht besloot ik om vandaag niet alleen sappen te drinken, maar ook groente en fruit te eten. Het had effect. In de loop van de dag voelde ik me steeds beter. Ik had meer energie en alles wat ik at had zelfs meer smaak dan vorige week.

Dag 5: mindful eten

De afgelopen dagen waren totaal anders dan ik had verwacht. Detox? ‘O, dat is voor mij vast een eitje’, dacht ik van tevoren. Eén ding weet ik zeker; ontgiften gaat niet samen met een volle agenda. Hier had Nathalie mij ook voor gewaarschuwd. Door deze detox-ervaring ben ik bewuster van wat voeding met mijn lichaam doet en sta ik meer stil bij alles wat ik eet. Eigenlijk eet ik dus meer ‘mindful’. En het lijkt alsof mijn hoofd ook een detox heeft gehad; ik voel me veel rustiger.

Voordelen van detoxen:

  • Je leert je lichaam beter kennen. Na de detox ben ik bewuster van het effect van voeding op mijn lichaam. Zo krijg ik meer energie van een smoothie dan een boterham.
  • Je houdt zeeën van tijd over.
  • Een detox geeft je de kans om weer op nul te beginnen en je voedingspatroon onder de loop te nemen.
  • De begeleiding van Nathalie per mail is ideaal. Ze beantwoord snel je vragen, leeft met je mee en geeft veel tips voor tijdens de detox.

Nadelen van detoxen:

  • Ontgiften is zwaar. Daarom is het belangrijk dat je hier tijd en rust voor neemt.
  • Hoe lekker de meeste sappen ook zijn, het gaat snel vervelen.