De ochtend of rond vier uur – dat zijn momenten om thee te drinken. Maar tijdens de avondmaaltijd? Nee … toch? Jawel! Met deze vijf tips zet jij voortaan een pot thee op tafel in plaats van een fles wijn. Gezonder en superlekker! 

Niet alleen water verdient een prachtige plek op je tafel in een mooie karaf of trendy kan. Geef ook thee een betere plek bij je diner. Het heeft een groot smaakbereik en voegt echt iets toe aan een gerecht.

Zo maak je thee weer exclusief

Thee heeft tegenwoordig een goedkoop imago, maar dat was een paar eeuwen geleden wel anders. Toen thee werd geïntroduceerd in Europa, was het zo exclusief dat het bij de adel achter slot en grendel ging. Wil je thee een prominente plek geven? Doe dat met deze vijf stappen:

1. Gun jezelf thee van bladthee

Losse blaadjes thee hebben meer smaak, zijn gevarieerder qua samenstelling en anders van smaak dan theezakjes waar een soort theegruis in zit. Iets duurder? Jazeker. Maar als je vijf euro (of meer) uitgeeft aan een fles wijn is een paar euro voor echte thee waar je weken mee doet een koopje! Thee moet ruimte hebben om zich te ontvouwen. De thee in zakjes is vaak minder van kwaliteit, omdat het is gemaakt om snel kleur en smaak af te geven.

2. Laat het water afkoelen

Giet geen kokend water op je thee, dan verschroeien de blaadjes. Laat het water eerst koken, dan iets afkoelen en dan pas zet je thee. Water dat net van de kook af is (95 °Celsius), is goed om het blad te laten openen, dan kunnen de antioxidanten eruit. Groene thee zet je beter op 70 °Celsius.

4. Kies de juiste thee

Kies je wijn, dan pas je die aan op het recept. Voor thee geldt hetzelfde. Dit lijstje helpt je om de juiste thee te kiezen:

  • Witte thee is een soort bronwater en past bij kaas en pittig gekruide gerechten.
  • Groene thee is net zo veelzijdig als witte wijn. Heerlijk bij vis-, kip- en rijstgerechten, maar ook bij groene salades.
  • Zwarte thee kun je vergelijken met rode wijn: de smaak is wat krachtiger, aardser en meer aanwezig. Deze theesoort gaat goed samen met vleesgerechten, curries.
  • Rooibos thee is zoet en kruidig en is ideaal in combinatie met zoete gerechten. Voor bij het dessert, dus!

5. Gebruik thee in je gerechten

Thee hoort niet alleen een ereplek te krijgen op tafel, maar ook in de keuken. Het geeft gerechten een verrassende en smaakvolle twist. Groene thee past goed bij groenten, vis en gevogelte, terwijl zwarte thee goed werkt met rundvlees en paddenstoelen. Rooibos is lekker om aan soepen toe te voegen. Twee tips:

  1. Kook granen zoals rijst of gierst in getrokken thee. Ook het koken van bonen of groenten kan heerlijk in thee. Denk aan zwarte thee, rooibos of matcha.
  2. Roerbak groente in thee. Voeg je favoriete theeblad toe aan gesmolten boter in een steelpan. Bedek de pan en wacht enkele minuten voordat je de theebladeren verwijdert. Zo is de boter klaar om te roerbakken. Je kunt de thee ook heel fijn mailen en als kruid gebruiken tijdens het roerbakken.

6. Ga voor de ultieme beleving

Vind je het saai om je thee in een gewoon theeglas te serveren? Maak er dan een feestje van en serveer het in een wijn- of cocktailgas. Maak het af met een parasolletje, schijfje citroen of gember.

Ben je een echte theeleut? Maak dan deze zeven theefouten niet.

Foto door: Massimo Rinaldi op Unsplash.