De vriezer gaat bijna niet meer dicht en onze vingers blijven plakken. Hoera, het lijkt nu toch echt ijsjesweer te zijn. Van perenijs tot een waterijsje onderweg. Maar hoeveel fruit zit er in vruchtenijs? En is het eigenlijk wel gezond? Wij vroegen levensmiddelentechnoloog Frans de Jong alles over ijsjes.

IJs eten doen we al jaren. Nog voordat de jaartelling begon, dronken Chinezen al een ijsdrankje van vruchten, kaneel, koriander, gember en honing. Nadat een Italiaan in de zestiende eeuw ijs meenam uit China, vond ijs razendsnel zijn weg door Europa. Zo werd de eerste ijssalon in Parijs geopend. Na de Tweede Wereldoorlog kregen de ijssalons concurrentie van de vrieskist. IJs werd goedkoper en voor iedereen beschikbaar.

De basis van een ijsje is altijd melk of water. Met suiker, eieren, vanille, verdikkingsmiddelen en smaakmakers (vruchten of noten) krijgt ijs haar mangosmaak of muntsmaak.

Hoe zoet is ijs?

Levensmiddelentechnoloog Frans de Jong: “Heel zoet. In ieder ijsje zit veel suiker. Als fruit, melk of ijs bevroren is, verdwijnt de zoete smaak. Om dat te compenseren is iets meer dan een tiende van je ijsje van suiker. Ook in vruchtenijs zit een flinke schep suiker.”

Waarom is ijs zo lekker?

“IJs heeft een volle smaak en is zacht van structuur- en daar houden we van.”

Hoeveel vers fruit zit er in vruchtenijs?

“Vaak komt de aardbeien- of sinaasappelsmaak van geconcentreerd vruchtensap (Split), vruchtenpuree (perenijsje) of geconserveerde vruchten. Soms komt de vruchtensmaak zelfs van essences, een afkooksel van vruchten (Raket). Soms zit er wel vers fruit in. Zo is het fruit in sorbetijs of een Italiaans bolletje vaak vers. “Maar vers is een rekbaar begrip,” vertelt De Jong. “De industrie noemt ook fruit dat snel na de pluk ingevroren is en maandenlang in vrieshuizen lagen, vers.”

Hoe hoog is het fruitpercentage in ijs?

“Als er amper vruchten in ijs zit, hoe terecht is dan de naam vruchtenijs? Frans de Jong: “Hoewel ijsproducenten verplicht zijn om op de verpakking te schrijven hoeveel fruit er in het ijs zit, is dit lastig te controleren door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Achttien procent aardbei klinkt goed, maar per ijsje verschilt het enorm” vertelt hij.”

Is vruchtenijs gezond?

“Ook in ijs blijven de vitamines van de meeste verse vruchten behouden (mits de temperatuur laag genoeg is). Maar de hoeveelheid fruit is laag. En bovendien: ijs eet je niet omdat het gezond is. IJs is vooral lekker!”

Frans de Jong is naast levensmiddelentechnoloog, ook onderzoeker van voedsel en schrijver van de boeken Kookgeheimen, Ons Voedsel en Ons Voedsel In Getallen.

Hoeveel vrucht zit er in vruchtenijs?*

Perenwaterijs (Ola): 20% perenpuree
Split (Ola): 12% sinaasappelsap op basis van geconcentreerd sap
Roomijs aardbei (Cornetto): 18% aardbei
Bolletje citroenijs: 11% citrus
Appel- en peerijs (Hero): 54% appelsap uit concentraat, 38% perenpuree

*Dit is een greep uit het assortiment van vele vruchtenijsjes.