Als dorstlesser, nepwijn of ijskoud zomers drankje is appelsap één van de meest gedronken sappen in Nederland. Is het appeldrankje een alternatief voor de vrucht? Wat zit er naast het hoofdingrediënt appel nog meer in het sap? En hoeveel appels drink je eigenlijk op? gezondNU neemt appelsap onder de loep.

Troebel of helder? Uit concentraat of puur sap? Een fles of een pak? Multivrucht of enkelvrucht? Voordat we appelsap drinken, maken we minstens vier keuzes tussen allerlei appelsapvarianten en soorten sappen. Hoe gezond is appelsap? En hoe is appelsap eigenlijk ontstaan?

Voordat de industriële revolutie de sappenindustrie kansen gaf om meer, gezondere en betere sappen te produceren, dronken we alleen bessen- of frambozensap, geplukt en gemaakt in de moestuin van apothekers. Het sap was heel zuur. Begin twintigste eeuw nam de voedingstechnologie het stokje over. Verse appelsap? Welnee, appelconcentraat is vele malen goedkoper.

Gefilterde appelpulp = appelsap

Simpelweg is concentraat een ingedikte siroop die elders in de wereld is gemaakt. De tv-ploeg van het programma Keuringsdienst van Waarde filmde in een Poolse fabriek hoe dat gaat: miljoenen kilo’s appels van zo’n vijftig verschillende rassen worden tot pulp gemalen en vervolgens geperst. Sommige fabrikanten voegen aan het pulp enzymen toe die de celwanden van appel doorbreken zodat de vrucht meer vocht loslaat. Het losgekomen sap wordt gefilterd (tot een helder drankje) en ingedikt tot een siroop die ongeveer zeven keer geconcentreerder is dan vers appelsap. Lokaal wordt appelsap samengesteld uit verschillende concentraten, diverse appelaroma’s en aangelengd met water.

Appelparfumerie

Waarom een appelaroma? Wanneer appelsap wordt ingedikt tot concentraat, verdampt niet alleen het vocht. Ook de geurstoffen van appel komen vrij. Leng je dit aan met water, dan krijg je een duf drankje. Zonder geur geen appelsmaak, en proeven doen we met onze neus.

Dat appelaroma “de ziel van appelsap is,” schrijft culinair journalist Mac van Dinther die appelsap grondig onderzocht. “Het zijn de appelgeur- en smaakstoffen opgelost in water met een beetje alcohol dat van nature al in fruit aanwezig is.” Je kunt dus sap van Poolse appels drinken, met aroma uit China.

Appels opdrinken?

Een appel zit boordevol voedingsvezels, vitamines en mineralen. Heel gezond! Is appelsap drinken een alternatief voor de vrucht? Nee! Als je de kern en schil van de appel verwijdert, halveer je de gezonde waardes. En als je appelsap drinkt, krijg je er bijna niets meer van mee. In troebel appelsap – kies dan wel het versgeperste troebele sap, want troebel kun je namaken – zit vaak nog wel appelpulp, dus voedingsvezels en vitamines en mineralen.

Hoeveel appels drink je eigenlijk? Mac van Dinther schrijft in zijn artikel ‘Appelepap’: “Voor appelsap dat niet uit concentraat komt is voor 1 liter sap ongeveer 1,5 tot 2 kilo’s appel nodig. En uit acht kilo appels wordt 1 liter concentraat gehaald. Dat geeft weer 6 liter appelsap. In een liter zit dus sap van 1,2 kilo appels.”

Wat zit er in appelsap?

Appelsap (Perfect): appelsap uit geconcentreerd appelsap, vitamine C
Appelsap light (Appelsientje): vruchtensap uit geconcentreerd vruchtensap (64% appel, citroen), vitamine C, zoetstof
Appelsap troebel (Appelsientje): appelsap uit geconcentreerd appelsap, vitamine C
Biologische appelsap (Schulp): 100% Hollandse biologische appels