Dat fruit lekker en gezond is, daarover zijn vriend en vijand het eens. Een simpele sinaasappel of kiwi is hofleverancier van verschillende soorten vitamines en mineralen, vezels en water. Maar als we dat allemaal weten, waarom eten we het dan zo weinig? Lang niet iedereen komt namelijk aan de twee stuks fruit per dag. Waarom je daar toch mee moet starten en wat het effect is op je lichaam en geest, lees je in dit dossier.
Algemeen | Doel | Stappenplan | Artikelen in dit dossier| Recepten
Algemeen
Appels, peren en banaan … fruit dat moet je eten! Wie is niet groot geworden met dit liedje? Fruit heeft een onberispelijk gezond en onkreukbaar imago. Voor elke smaak wat wils, bomvol onmisbare vitamines, weinig calorieën, lekker zoet en die appel of banaan past in iedere tas. Win-win-win-win-win-situatie, zou je denken. Toch niet. De gemiddelde Nederland eet maar één stuk fruit per dag, terwijl het minimum op twee stuks ligt. Meer is zelfs beter!
Daarom terug naar de basis: waarom is fruit zo gezond? Het antwoord is simpel: het zit bomvol vitamines, mineralen en voedingsvezels. Ook vind je in fruit bioactieve stoffen zoals carotenoïden, lycopenen en flavonoïden die een gezondheidsbevorderend effect hebben.
Van de vitamines in fruit weten we precies hoe ze reilen en zeilen in ons lichaam. Vitamine C in zwarte bessen en aardbeien werkt als een antioxidant en beschermt je lichaam tegen schade die vrije radicalen (zonlicht op je huid!) aanrichten. Kalium in druiven, meloen en banaan is een topper voor je bloeddruk en je spieren en ideaal als je sport of spierpijn hebt. Appels en peren zijn vezelbommen, perfect voor je darmen. En het foliumzuur in sinaasappels is een goede vitamine (vitamine B11) voor het zenuwstelsel en het immuunsysteem.
Oftewel: van je brein, tot je huid, hart en vaten, ze zijn blij met elke perzik, bes en mandarijn die je eet. Het lijstje laat ook zien dat er niet één fruit de koning van de fruitsoorten is; ze bevatten allemaal een unieke samenstelling van stoffen. Wie allerlei soorten fruit eet, krijgt vanzelf al die belangrijke voedingsstoffen binnen en pakt ook alle gezondheidsvoordelen mee.
Doel
Wie meer fruit wil eten, doet dat vooral met als doel om gezonder te eten. Werkt dat? Ja, dat werkt. De gezondheidseffecten van fruit zijn enorm. Het eten van fruit staat in relatie tot een lagere kans op diabetes, hartziekten, vaataandoeningen, beroertes en zelfs kanker.
Werken smoothies ook? Ja en nee. Omdat je meerdere fruitsoorten in een smoothie stopt, krijg je natuurlijk veel vitamines en mineralen in één keer binnen. Gepureerd fruit is alleen minder verzadigend. Je raakt er niet zo snel vol van, maar je drinkt wel in een keer heel veel fruitsuiker. Tip: Maak je een smoothie? ‘Drink’ hem met een lepel.
En wat als je fruit echt niet lekker vindt?
Sla je de fruitschaal liever over? Dan eerst een gewetensvraag: Zijn er echt geen fruitsoorten die je wél lekker vindt of kunt verwerken in je toetje of smoothie? Zo nee (of is de keuze heel erg beperkt), compenseer het dan met extra groente.
Stappenplan: Hoe eet je meer fruit?
- We eten fruit vaak als tussendoortje, maar introduceer het ook eens bij je ontbijt. Zo heb je ’s ochtends direct al een portie binnen.
- Is je fruitschaal aan het eind van de week nog net zo vol? Zet hem dan naast je computer, zo kun je er niet meer omheen.
- Varieer. Eet de ene dag bananen en peren en de andere dag appels en blauwe bessen. Zo houd je het eten van fruit lekker en interessant.
- Doe fruit door je yoghurt en kwark. Lekker als toetje of tussendoortje.
- Eet fruit op je brood. Banaan met pindakaas. Appel met appelstroop. Notenpasta met appel. Een lekker zoet brood en ook nog eens supergezond!
- Eet fruit als dessert. Wat dacht je van een bananensplit met bosvruchten in plaats van chocolade?