Zeg eens eerlijk, ontbijt je elke dag? En is dat dan alleen een kop koffie? Of echt een gezond, verantwoord ontbijtje? Een op de drie Nederlanders slaat minstens één keer per week het ontbijt over. Terwijl het zo belangrijk is om iets te eten voor je de deur uitvliegt. Bij kinderen voorkom je zo zelfs type 2 diabetes.

Kinderen die elke dag ontbijten, hebben op latere leeftijd een lager risico op type 2 diabetes. Vooral vezels zijn belangrijk. Die verhogen de gevoeligheid voor insuline en verlagen daarmee het risico op type 2. Maar tijd nemen voor een goed ontbijt, lukt ons steeds slechter. Meer dan een op de tien mensen (12 procent ) ontbijt nooit of bijna nooit blijkt uit de Voedselconsumptiepeiling van het RIVM.

Weinig aandacht voor ontbijt

Ook de Vlaamse Guy T’Sjoen (professor endocrinologie en stofwisselingsziekten aan het UZ Gent) bevestigt hoe belangrijk ontbijten is. “Veel mensen schenken weinig aandacht aan een gezond ontbijt, terwijl het een eerste stap is in gezonde voeding en elementair in zowel de preventie als de behandeling van diabetes”, zei hij op Werelddiabetesdag.

Snacken

Wat de directe link is tussen ontbijten en type 2 diabetes is niet helemaal duidelijk. Er is wel een duidelijke link tussen ‘niet-ontbijten’ en obesitas. Hersenscans tonen aan dat het ontbijt overslaan ervoor zorgt dat je later op de dag extra zin hebt in calorierijk voedsel. Niet ontbijten maakt mensen hongeriger. En blijkbaar neem je dan geen boterham met kaas, maar ga je snacken!

Geen trek, geen tijd?

Zo zijn er nog veel meer onderzoeken gedaan naar het nut van ontbijten. Duidelijk is: als je niet ontbijt ga je later op de dag snacken, je darmen komen niet goed op gang, waardoor je de goede voedingsstoffen minder opneemt en je risico op type 2 diabetes verhoogt. Nog meer argumenten nodig? Waarom ontbijten we dan niet gewoon als het beter is voor ons lijf en onze gezondheid? De belangrijkste reden voor het overslaan van een ontbijt is een gebrek aan tijd. Ook zeggen veel mensen dat ze geen trek hebben in de ochtend.

Toch kan het niet zo moeilijk zijn, en is er vast iets wat snel te maken is en wat je wel lekker vindt.

  • Een bakje yoghurt met muesli is zo gemaakt. Neem liever geen cruesli, daar zit heel veel suiker in. Yoghurt kun je ook vervangen door (magere) kwark, dit bevat meer eiwitten en geeft daarom langer een vol gevoel.
  • Zin in een boterham met zoet beleg? Neem dan appelstroop in plaats van hagelslag of chocoladepasta.
  • Kies je vaak voor een kant-en-klaar drinkontbijt? Dat bevat weinig voedingsstoffen en meestal suiker. Maak eens een smoothie met fruit en eventueel meng je dit met yoghurt. Je kunt ook wat noten en zaden toevoegen voor de eiwitten.
  • Neem wat vaker een eitje. Een ei bevat zeven vitaminen (A, B1, B2, B6, D, E en K), de mineralen ijzer en fosfaat én eiwit – een belangrijke bouwstof.
  • Eten je kinderen met moeite hun boterham op? Probeer eens een bord pap of havermout. Dit eet snel weg en geeft veel energie!
  • Als je wel iets eet voor je de deur uitgaat zet je je darmen aan het werk. Je komt dan eerder op gang en staat makkelijker op. Ook heb je de rest van de dag minder trek.