Zijn gluten in cosmetica schadelijk? Op internet wordt er veel over gespeculeerd. Maar wat klopt en wat is broodje aap? “Of een stof door de huid kan dringen, hangt af van de grootte en de oplosbaarheid in water en vet,” stelt de Nederlandse Cosmetica Vereniging. Lonneke Jongmans legt uit wat dit betekent voor gluten.

Wie geen gluten kan verdragen of ze liever vermijdt, laat voeding waar dit in zit natuurlijk links liggen. Maar hoe zit het met make-up? Lonneke Jongmans vertelt namens de Nederlandse Cosmetica Vereniging over gluten in cosmeticaproducten.

Kan het kwaad?

Niet alleen in voeding en medicijnen zitten gluten, ook in sommige verzorgingsproducten en make-up. Maar kan dit kwaad? “Gezonde mensen kunnen cosmetica met gluten met een gerust hart gebruiken,” stelt Lonneke Jongmans. Ze vervolgt: “De grootte van het deeltje en de oplosbaarheid in water en vet bepalen of een molecuul door de huid kan dringen. Gluten kunnen dit niet, omdat deze eiwitten te groot zijn.”

Lippenstift en tandpasta

Gluten worden dus niet opgenomen door de huid, maar wel via de mond. Of producten als tandpasta en lippenstift hierdoor zorgen voor allergische reacties, is onduidelijk. Het gaat om een vrij kleine hoeveelheid gluten die in de producten is verwerkt. En het zou nooit bewezen zijn dat cosmetica zorgt voor een verergering van klachten van glutenovergevoeligheid, vertelt De Nederlandse Cosmetica Vereniging op hun website. Jongmans: “We raden mensen met coeliakie of glutenovergevoeligheid aan om lippenstift, tandpasta en mondwater wel te controleren op de aanwezigheid van gluten en het zekere voor het onzekere te nemen.”

Via de traanbuisjes

Op internet wordt veel gespeculeerd over gluten die via de traanbuisjes in je lichaam komen. Via de traanbuisjes kunnen inderdaad kleine hoeveelheden stoffen in de mond terecht komen. Dat proef je soms met oogdruppels. Jongmans: “Maar de hoeveelheden zijn in het geval van cosmetica verwaarloosbaar klein, omdat cosmetica niet op de traanbuis wordt aangebracht.”

3 functies

Gluten komen niet vaak voor in cosmetische producten. Als het wel zo is, staat dit altijd vermeldt op de ingrediëntendeclaratie. “Gluten worden om verschillende redenen toegevoegd. Het is onder andere verzorgend voor de huid en haren en het heeft een verzachtende werking.”

Slim make-up gebruiken met gluten

  1. Kijk op de ingrediëntenlijst op welke plek de gluten staan. Hoe verder naar achter, hoe minder er inzit.
  2. Test het product een paar keer op je elleboog.
  3. Was je handen na het gebruik van een product met gluten.

INCI-lijst

Wil je graag gluten vermijden in verzorgingsproducten en make-up? Dan moet je weten hoe de graansoorten worden genoemd op de verpakking van het product. Die kun je uit je hoofd leren, maar sommige namen zijn zó moeilijk… een spiekbriefje is makkelijker!

Algemeen
Hydroxypropyltrimonium hydrolyzed vegetable protein
Steardimonium hydroxypropyl vegetable protein
Gliadin

Tarwe
Stoffen met Triticum vulgare in de naam
Stoffen met Wheat in de naam

Gerst
Hordeum vulgare
Hordeum distichon (extract)

Rogge
Secale cereale

Haver
Avena sativa
Hydrolyzed oat protein
Potassium Cocoyl hydrolyzed oat protein
Potassium Palmitoyl hydrolyzed oat protein
Hydroxypropyltrimonium hydrolyzed vegetable protein
Steardimonium hydroxypropyl vegetable protein