Hoe ongezond kan brood zijn? Héél ongezond. Brood kan zelfs een topatleet ziek maken. gezondNU kreeg de unieke kans Novak Djokovic, eerste op de wereldranglijst tennis, te spreken over het effect van voeding op zijn lichaam. “Glutenvrij eten veranderde mijn leven, carrière en mijn tennis.”

Heel zelden krijg je de kans een topatleet te interviewen over voeding – gek eigenlijk. De meeste interviews met topsporters gaan over coaches, trainingen en materiaal. Terwijl voeding de basis is van hoe fit je bent. Voor Novak Djokovic is dat anders. De tennisser ontdekte door schade en schande hoe ongezond brood voor hem was en dat hij intolerant reageerde op gluten.

Hoe ongezond brood, of beter gezegd gluten, voor hem is, vertelt hij in het boek Eten om te winnen en in de reclamecampagne van Céréal waarvan hij sinds vorig jaar het boegbeeld is. Een fascinerend verhaal: want hoewel Djokovic een groot tennistalent was, was hij vijf jaar geleden ook heel vaak niet fit. Door anders te eten, zonder gluten, wist hij weer te winnen. In het boek “Eten om te winnen” zegt hij het zelfs letterlijk: “Ik weet zeker dat jij ook op het hoogste niveau wilt spelen dat je kunt. Begin met het veranderen van je voedsel.”

Vier vragen aan Novak Djokovic over gluten, gezondheid en prestaties.

Hoe ontdekte je dat gluten eten niet gezond voor je was?

“Iets in mijn lichaam klopte niet. Ik was een professioneel tennisser en was topfit. Toch had ik constant lichamelijke problemen bij lange wedstrijden. Ook herstelde ik moeilijk na lange matches. Ik had vaak last van buikpijn, allergieën in het voorjaar en ademhalingsproblemen. Ik onderging allerlei behandelingen bij verschillende artsen. Alles wat ik deed, verbeterde iets. Toch werd ik niet fit.”

Wanneer legde je de link tussen je prestaties en je voeding?

“Ikzelf heb die link nooit gelegd! Een arts zag mij in 2010 een wedstrijd verliezen op tv en hij herkende de signalen van iemand die een glutenintolerantie heeft – het ene moment was ik fit, het andere moment stortte ik in. Hij zocht contact met mij. Om eerlijk te zijn, op dat moment wist ik niet eens wat gluten was. Ik at zoals mijn moeder me dat had geleerd: gewoon gezond, niet te veel fast food, niet te veel snacks. Natuurlijk let je als sporter de hele dag op de hoeveelheid eiwitten, koolhydraten en vetten. Maar ik had niet het idee dat ik iets fout deed.”

Wat je at was dus niet goed?

“Nee. De arts raadde me een gluten- en lactosevrij dieet aan. Het was een schot in de roos. Het gebrek aan energie, al mijn lichamelijke klachten; ze verdwenen. Toen ik er meer over ging lezen, ontdekte ik dat gluten bij een intolerantie je immuunsysteem kunnen verstoren. Ik begon als proef met twee weken glutenvrij eten, maar ik ben niet meer gestopt.”

Zie je het boek en het verhaal over gluten als een missie?

“Glutenvrij eten veranderde mijn leven, carrière en mijn tennis. Dat kan voor jou ook zo zijn – die boodschap probeer ik uit te dragen. Als je moe bent, moet je niet proberen wakker te blijven door een pil te nemen. Je moet uitrusten. Zo is het ook voor voeding: wees je bewust wat je eet, luister naar je lichaam en herken de signalen.”

Doe mee aan de glutenchallenge!

Geïnspireerd door het interview en het boek van Novak Djokovic ontwikkelde gezondNU samen met Céréal een glutenchallenge die op 23 juni van start gaat. Twee weken lang ga je ‘gewoon’ gezond eten, maar wel helemaal glutenvrij.

Om lezers te helpen met deze challenge mag gezondNU namens Céréal 10 starterspakketten weggeven met glutenvrije producten (t.w.v. € 26,37) met o.a. glutenvrije spaghetti, koekjes, crackers en een mix voor brood.