Mensen met coeliakie of glutenintolerantie reageren heftig op gluten. Wat nou als er een stofje is dat deze overlast weet te beperken? Onderzoekers van Maastricht UMC+ zijn zoiets op het spoor. Het schimmel-enzym Aspergillus Niger kan gluten op een veilige manier afbreken in het lichaam. Hoe werkt dit?

Gluten zijn eiwitten die met name in verschillende soorten granen voorkomen en dus in veel voedingsmiddelen aanwezig zijn. Eén op de honderd Nederlanders kan voeding met gluten echter niet verdragen. Nu blijkt dat een bepaald schimmel-enzym gluten in stukjes kan knippen. Plus, de gluten worden verteerd voordat het de maag verlaat, waardoor het voedsel veilig zijn weg kan vervolgen in het spijsverteringskanaal. Dat wil niet zeggen dat het enzym een glutenvrij dieet kan vervangen. Maar krijgt iemand per ongeluk gluten binnen, dan kan die overlast wel zoveel mogelijk worden beperkt.

Het onderzoek is gedaan bij twaalf gezonde vrijwilligers, die twee verschillende maaltijden kregen toegediend. Het verschil tussen de maaltijden was de hoeveelheid calorieën, de hoeveelheid gluten was gelijk. Aan de helft van de maaltijden werd het schimmel-enzym toegevoegd.