Een 0.0 biertje drinken is niet meer suf. De mocktail, de alcoholvrije cocktail, is zelfs razend populair. Dat scheelt niet alleen een kater, maar het is ook niet meer truttig om te kiezen voor alcoholvrij in de kroeg. Kunnen we zelfs spreken van een trend? We vroegen het foodtrendwatcher Anneke Ammerlaan.

Steeds meer mensen kiezen er bewust voor om minder alcohol te drinken. Zelfs op sportclubs maakt alcoholrijk plaats voor alcoholvrij. Alcoholvrije bieren, wijnen en cocktails zijn aan een opmars bezig. Volgens foodtrendwatcher Anneke Ammerlaan is er al een langere tijd sprake van een trend: “Alcohol wordt steeds minder gedronken, dat zien we terug bij alle leeftijden. Zeker volwassenen kiezen vaker voor alcoholvrije dranken. Het is niet meer truttig om een 0.0 biertje te drinken in de kroeg. Een ander verschil is dat er ook veel meer alcoholvrij bier, wijn en andere soorten drank verkrijgbaar is. Dat maakt het ook makkelijker om de keuze te maken.”

Een smaakkick zonder alcohol

Minder alcohol is beter voor onze gezondheid. De keuze voor alcoholvrij betekent alleen niet dat we een gezonder drankje willen. Een glas wijn gaan we niet vervangen door water met citroen. De calorieën of gezondere ingrediënten spelen geen rol bij het kiezen voor een alcoholvrij drankje, stelt Ammerlaan. “Het gaat puur om de alcohol. Alcohol heeft een ongezond imago. Sinds een glas wijn niet meer in de Schijf van Vijf staat, speelt dit idee nog meer. Maar een drankje moet nog steeds een bepaalde smaakkick geven, zoals alcohol dat doet. Water drinken we liever op een ander moment.”

Gember is populair

Om deze smaakkick te krijgen, zijn alcoholvrije dranken sterker van smaak geworden. Ammerlaan: “Drinkazijn en meer kruidige dranken zijn populair op dit moment. Er bestaan tegenwoordig ook waanzinnig interessante mocktails. Er worden veel meer kruiden en specerijen gebruikt.” Onze drankjes mogen wel minder zoet.“Te zoet vinden we minder lekker. Gember is bijvoorbeeld een populair ingrediënt, dat voegt veel meer pit toe aan de smaak.”

Is alcoholvrij een blijvertje?

De foodtrendwatcher denkt van wel. “Elke avond een wijntje bij het avondeten is niet meer de standaard. Er wordt zelfs bewust een paar dagen geen alcohol gedronken. Die trend blijft doorzetten, net zoals dat alcoholvrij drinken meer geaccepteerd wordt. Puur vanuit gezondheidsoogpunt vinden we het belangrijk om alcohol vaker te laten staan. En de meeste alcoholvrije dranken bevatten minder calorieën, dus dat is mooi meegenomen.”

In 4 stappen je eigen mocktail

Een alcoholvrije cocktail kun je heel makkelijk zelf maken. De Nada Colada is onze favoriet.

  • Een paar stukjes verse ananas
  • 100 ml kokosmelk
  • 200 ml ananassap
  • Kokosrasp
  • Handje vol ijsblokjes
  • Een blender
  • Een feestelijk glas

Stap 1: Doe de kokosmelk samen met het sap en de ijsblokjes in de blender.
Stap 2: Schenk de romige egale mix in jouw glas.
Stap 3: Garneer met wat kokosrasp en verse ananas.
Stap 4: Rietje erin en genieten maar!