Je hebt vreselijk lekkere trek, maar je wilt verstandig doen. Dus kies je voor een licht tussendoortje; een rijstwafel – weinig calorieën en geen suiker. Maar is dat zo? Wat zit er naast gepofte rijst nog meer in de rijstwafel? Lekker Gezond duikt in de rijstwafels.

Rijstwafels zijn verslavend lekker. Zeker als je ze belegt met avocado en ei. Of zalm en rucola. Of gewoon, met een dikke laag pindakaas met iets sambal. Roomboter met zeezout, of graskaas … Hadden we al gezegd dat ze verslavend lekker zijn? En omdat die wafel letterlijk bijna niets weegt, voelt het ook nog als licht verteerbaar, perfect light tussendoortje.

Gepofte rijst met snufje zout

Hoe komt die rijstwafels zo ligt? Om te beginnen bij het begin; de wafels worden gemaakt van zilvervliesrijst of witte rijst. Onder hoge druk wordt de rijst tot poppen gebracht. Hoe sneller de rijst poft hoe lekkerder. Daarna wordt de gepofte rijst samengedrukt en op maat gesneden. Ook worden andere ingrediënten zoals zout, maïs, sesamzaad toegevoegd. En in meergranen rijstwafels ook gierst, boekweit en quinoa.

Zijn rijstwafels gezond?

Een rijstwafel is een goede bron van vezels. Ook bevat een rijstwafel ondanks zijn vederlichte gewicht, relatief veel kalium en magnesium. Zeker als je de wafel belegt met gezonde ingrediënten als een groentespread of een ongezoete notenpasta, heb je een gezonde snack in handen.

Het nadeel van die rijstwafels is dat ze zo … light zijn. Misschien is die wafel van zichzelf prima en licht verteerbaar – maar dat wat je op smeert is soms wat minder verstandig. Dus wil je een lekkere en gezonde rijstwafel eten, doe er dan liever geen driedubbele laag boter, kaas en ham op.

Een rijstwafel is geen broodvervanger

Als je een rijstwafel vergelijkt met een volkorenboterham, is het duidelijk dat we geen vervanger te pakken hebben. Omdat de boterham zwaarder is, bevat het meer vezels en mineralen. Rijstwafels zijn daarom een perfecte vervanger voor een koekje of een snack. Kies wel voor een naturel- of meergranenwafel en laat de exemplaren met een smaakje en extra zout in de super liggen.

Rijstwafels en arseen

In rijst kan de giftige stof arseen voorkomen, dat is een zwaar metaal dat door milieuvervuiling in voedingsmiddelen terechtkomt. Rijstplanten nemen arseen op uit de bodem en water. Dit is niet te voorkomen. De hoeveelheid arseen in onze voeding moet zo laag mogelijk zijn omdat In hoge dosering arseen gevaarlijk is. Jonge kinderen zijn veel vatbaarder voor de schadelijke gevolgen van arseen omdat hun lichaamsgewicht laag is.

Rijst of rijstwafels eten, is geen probleem maar wissel het af met andere producten. Kinderen die de hele dag rijstwafels laten eten, is een minder goed idee. Uit voorzorg wordt geadviseerd niet elke dag rijstwafels, rijstmelk en rijst te geven aan kinderen

Hoeveel rijst zit er in een rijstwafels?

Natuurlijk zit er rijst in een rijstwafel maar hoeveel nou precies. Wij zetten een paar merken op een rij. De rijstwafel naturel is in deze vergelijking het uitgangspunt.

Rijstwafel (naturel, Jumbo): 99,3% uit bruine rijst, 0,2% zeezout
Rijstwafel (Naturel, Plus): 99,1% zilvervliesrijst en 0,7% zeezout
Rijstwafel (naturel, Zonnatura): 99,8 % zilvervliesrijst, 0,2% zeezout
Rijstwafel (Naturel, Albert Heijn): 99,8 % zilvervliesrijst en 0,2% zeezout
Rijstwafel (Naturel, Lima): 99,7% zilvervliesrijst en 0,3% zeezout

Winnaar: Zonnatura en Albert Heijn delen een gedeelde eerste plaats en bevatten 99,8% rijst. Ook bevatten ze allebei zilvervliesrijst en hebben daardoor ook een gezonde keuze qua rijst.