Verse jus, een gekookt eitje, matzes en natuurlijk paasbrood en paaseieren. Het paasontbijt is niet compleet zonder deze klassiekers. Daarom zijn wij van Lekker Gezond benieuwd wat gezonder, goedkoper en duurzamer is: een snee paasbrood of een handje paaseieren? De populaire paassnacks gaan de strijd met elkaar aan.

Bij het schap met paaseitjes krijg je spontaan keuzestress: witte chocolade, melkchocolade, pure chocolade, karamel zeezout, koffie, kokos, crispy, pistache, mét vulling, zonder vulling en ga zo maar door. Het assortiment paasbroden is minder overweldigend. Je hoeft alleen maar te kiezen tussen een brood met en zonder spijs.  En laat je niet misleiden door de naam, want uiteindelijk is er geen verschil tussen een paasbrood, paasstol en feeststol. Omdat er geen Pasen voorbij gaat zonder deze klassiekers, leggen wij ze langs de meetlat. Wat is gezonder, goedkoper en duurzamer?

Wat is goedkoper?

Een zakje paaseieren kun je in iedere supermarkt en bij bijna iedere drogist voor een prikkie kopen. Bij Albert Heijn betaal je voor een zakje paaseitjes melkchocolade €2,59. Je hebt dan 33 paaseieren, dat maakt één paasei €0,08. Bij Hema zijn de paaseieren nog goedkoper. Voor een zakje paaseieren van melkchocolade (30 stuks), reken je €1,85 af. Dat is €0,06 per paasei.

Een paasbrood koop je bij Albert Heijn voor €4,09. Je haalt hier ongeveer 15 plakjes uit, dat maakt één plakje €0,27. Bij Jumbo koop je een feeststol voor €2,99. Hier haal je zo’n 15 plakjes uit, één plakje is dus €0,19.

Winnaar: Na één of twee plakje paasbrood kunnen we wel stoppen, maar na één paasei? No way! Op de redactie van Lekker Gezond zijn we het er unaniem over eens dat (bijna) niemand het bij één paasei houdt. Als het zakje open is, verdwijnen zonder moeite alle paaseieren in je maag. Daarom is het paasbrood de winnaar. Een plak paasbrood is goedkoper dan een zakje paaseieren. Of ben jij zo’n bikkel die het wel kan laten bij een of twee …

Wat is gezonder?

Dat de paaseieren en het paasbrood niet de gezondste keus zijn bij het paasontbijt, dat is vast geen nieuws. Maar wat kun je beter snoepen: vijf paaseieren (37,5 gram) of een plak paasbrood (35 gram)?

  • Calorieën: 208 calorieën in een handje paaseieren, 112 calorieën in een plak paasbrood
  • Vet: 13,1 gram vet in een handje paaseieren, 2,4 gram vet in een plak paasbrood
  • Koolhydraten: 19,1 gram in de paaseitjes, 19,2 gram in het paasbrood
  • Vezels: 1,1 gram in een handje paaseieren, 1,2 gram in een plak paasbrood
  • Eiwitten: 2,6 gram in de paaseitjes, 2,7 gram in een plak paasbrood

Winnaar: Het paasbrood is de winnaar, mits je geen tweede, derde en vierde plakje neemt. In één snee zitten minder calorieën en minder vet dan in een handje paaseieren.

Wat is duurzamer?

Voor de chocolade van paaseieren zijn er cacaobonen nodig die aan cacaobomen groeien. Deze bomen staan in Ghana, Venezuela, Ecuador, Ivoorkust en Indonesië. Daar worden de bonen eerst gedroogd en gecontroleerd en daarna naar Nederland en de rest van de wereld gestuurd. Naast cacao is er voor het maken van chocola ook suiker en melk nodig. Suiker hoeft geen reis af te leggen, want er worden veel suikerbieten in Nederland geteeld. Ook zijn er in Nederland genoeg melkkoeien. Het produceren van melk is voor de koeien niet niets. Het wordt wel vergeleken met een mens die dag in dag uit acht uur per dag hardloopt.

In luxere paasbroden zit amandelspijs. De amandelen die hiervoor worden gebruikt, komen uit Californië. Goedkopere paasbroden zijn meestal gevuld met banketspijs, dat is een mengsel van witte bonen, suiker en amandelaroma. Witte bonen worden geïmporteerd uit Zuid-Amerika. Ook is er melk, (tarwe)meel, ei, suiker en olie nodig om een paasbrood te bakken. En vergeet niet de krenten en rozijnen, die vaak uit het Middellandse Zeegebied komen.

Winnaar: Gelijkspel, paasbrood en chocolade worden beide niet heel duurzaam geproduceerd. Je kunt wel kiezen voor fairtrade paaseieren, biologische paaseieren of veganistische paaseieren. Aan de meeste paaseieren van pure chocolade zijn geen dierlijke producten toegevoegd. Een biologisch en/of vegan paasbrood kun je bij sommige (bio)supermarkten kopen en natuurlijk zelf bakken.

De winnaar is….

Het paasbrood! Met een paasbrood ben je goedkoper uit dan met een zakje paaseieren en er zitten minder calorieën en vet in deze paassnack. Maar het belangrijkste blijft: geniet ervan nu het te koop is. Het is maar één keer per jaar Pasen.