Wie dacht dat je met brood geen kunstwerken kunt maken, heeft het mis. De kunstzinnige focaccia – ook wel focaccia art of focaccia garden genoemd – is hot én prachtig. Op Instagram worden de mooiste focaccia’s gedeeld met daarop schilderachtige tekeningen, van landschappen en bloemen tot mozaïek. Waar komt deze trend vandaan en hoe maak je zelf de perfecte?

Instagram wordt sinds begin deze maand overspoeld met prachtige plaatjes van focaccia’s. Een trend die het Italiaanse flatbread een compleet nieuw leven inblaast. De foodtrend is ontstaan in Amerika en helemaal hot. Het wordt daar focaccia art of focaccia garden genoemd. Tijd om deze prachtige trend naar Nederland te halen!

Waar komt deze trend vandaan?

Een Amerikaanse bakster had de primeur met haar schilderachtige focaccia’s. Ze bakte de mooiste focaccia’s geïnspireerd op bloemstillevens, zoals Van Goghs beroemde werk Zonnebloemen. In plaats van verf en kwasten, gebruikte ze verse ingrediënten. Van allerlei soorten kruiden tot groenten in alle kleuren van de regenboog. De foto’s publiceerde ze vorig jaar al, maar door de coronacrisis zijn veel mensen aan het bakken geslagen, is de theorie. Opeens werd de foodtrend ‘focaccia art’ geboren en stond Instagram er vol mee. En eerlijk is eerlijk: als je via Instagram zoekt op de hashtags #focacciaart en #focacciagarden kijk je je ogen uit. Twee voorbeelden:

Bak in 3 stappen je eigen kunstzinnige focaccia

Als je de schitterende plaatjes gezien hebt, reageer je vast hetzelfde als wij: hoe máák je dat? Nou, zo moeilijk is het niet om zelf zo’n focaccia te maken. Het is een kwestie van geduld en het gebruik van de juiste ingrediënten.

Stap 1: Maak het traditionele deeg

Het deeg van een traditionele Italiaans focaccia maak je met bloem, olijfolie, water, gist en zout. Voor vier personen heb je nodig: 500 gram bloem, 21 gram verse gist, een theelepel zout, vijf eetlepels olijfolie en 250 milliliter lauw water.

  • Zo maak je het deeg:
  • Los de gist apart op in het water.
  • Meng in een kom de bloem met zout. Maak in het midden van het deeg een kuiltje en voeg hier de opgeloste gist en de olijfolie aan toe.
  • Kneed het deeg net zo lang tot het glad is en voeg af en toe wat water toe als het deeg droog wordt. Juist te nat? Gebruik dan wat extra bloem.
  • Kneden is belangrijk. Kneed het deeg zeker tien minuten en laat het daarna afgedekt minimaal een half uur rijzen op een warme plek.

Stap 2: Versier je focaccia met verse ingrediënten

Kneed eerst het deeg op een met bloem bestoven werkblad en rol net zo lang tot je een plat brood hebt van ongeveer drie centimeter dik. Duw met je vinger putjes in het deeg. Zodra je de oven hebt aangezet en laat voorverwarmen op 220 graden, is het tijd voor het verzamelen van de versiering. Wees creatief of laat je inspireren door de mooiste creaties op Instagram. Denk er wel aan dat je de toppings niet te fijn snijdt. De kans is dan groot dat het aanbrandt in de oven. Maak mooie korenbloemen van kerstomaten, zonnebloemen van gele paprika en lavendel van uienringen. Gebruik bieslook als stengel en basilicum of peterselie als blaadjes.

Stap 3: Eindig met olijfolie

Een perfecte focaccia besprenkel je – als je klaar bent met de versiering – nog met flink wat olijfolie. Bestrooi ‘m ook met verse tijm en zeezout. Bak het brood ongeveer 30 minuten op een bakplaat in de oven en laat het vervolgens nog even afkoelen. Je kunstwerk is klaar.

Lees meer over dit onderwerp