Hummus is lekker, maar na de zoveelste boterham met deze kikkererwtenspread komt het je neus uit. Gelukkig is er meer dan deze populaire peulvrucht, veel meer zelfs! Bijna iedere groente kun je als basis gebruiken voor gezond, vegetarisch broodbeleg. Van avocado tot aubergine. Deze vijf spreads wil je op je boterham.

Voor bijna niemand is het een makkie om genoeg groente eten. Het advies van minimaal 250 gram groente per dag klinkt haalbaar, maar valt in de praktijk vaak vies tegen. Een slimme manier om je groente-inname op te krikken, is door groente op je brood of cracker te smeren. Het maken van dit vegetarische broodbeleg is zo gepiept en je kunt het makkelijk meenemen in je broodtrommel. Nog een voordeel: doordat je het zelf maakt, weet je precies wat je erin stopt. Dus geen suiker, conserveermiddelen en grote hoeveelheden zout, zoals in de meeste groentespreads in de supermarkt.

Groentespread maken? Wij geven je inspiratie

Recept: avocadospread

Nodig:
– halve avocado
– 1 eetlepel kwark
– 1 theelepel komijn
– citroen
– peper

Prak de avocado fijn en roer daar de kwark, peper en komijn door. Je kunt hier ook een keukenmachine voor gebruiken. Voeg citroensap toe naar smaak. Smeer de avocadospread op je boterham of cracker en maak het eventueel af met plakjes tomaat, komkommer of ei.

Recept: zwartebonenspread

Nodig:
– 350 gram zwarte bonen
– 1 theelepel sesampasta (tahin)
– citroen
– 1 teen knoflook
– halve theelepel komijn
– peper en zout

Stop alle ingrediënten in een keukenmachine, behalve de komijn en het zout en peper. Mix het tot een glad geheel en voeg dan een beetje komijn, zout, peper en citroensap toe. Houd je van pit? Mix een rode peper of jalapeño peper door het mengsel. Bij deze spread passen plakjes avocado goed.

Recept: rode linzenspread

Nodig:
– 250 gram rode linzen
– halve eetlepel olijfolie
– 1 eetlepel sesampasta (tahin)
– 1 teen knoflook
– peper en zout

Stop alle ingrediënten in een keukenmachine en mix het. Smeer het op je boterham of cracker en voeg eventueel toppings toe zoals kiemgroente of schijfjes tomaat.

Recept: babaganoush

Nodig:
– 1 aubergine
– 1 teen knoflook
– 1,5 eetlepel sesampasta (tahin)
– halve citroen
– halve theelepel komijn
– halve theelepel koriander
– peper en zout

Leg de aubergine voor ongeveer veertig minuten in de oven op 200 graden. De aubergine moet zo zacht mogelijk worden, het maakt dan niet uit als hij zwart wordt. Zodra de aubergine is afgekoeld, haal je het vel eraf. Doe het vruchtvlees in een keukenmachine, samen met de andere ingrediënten. Mix het tot een glad geheel. Voeg naar smaak een beetje citroensap toe.

Recept: paprikaspread

Nodig:
– 2 rode paprika’s
– 38 gram zonnebloempitten
– snufje chilipoeder
– halve citroen
– snufje rozemarijn
– zout

Verwarm de oven voor op 200 graden en snijd de paprika’s doormidden. Verwijder de zaadlijsten en rooster de paprika’s veertig minuten in de oven. Het maakt niet uit als de paprika zwart wordt. Rooster de zonnebloempitten in een pan met de chilipoeder. Haal het vel van de paprika’s zodra ze zijn afgekoeld. Doe de paprika’s samen met het zout, de zonnebloempitten en het snufje rozemarijn in de keukenmachine. Pureer het en proef het daarna. Voeg eventueel nog wat extra chilipoeder en rozemarijn toe.